latinica  ћирилица
17/08/2022 |  18:06 ⇒ 18/08/2022 | 09:02 | Аутор: РТРС

Да ли политичко Сарајево утиче на мјеста која припадају Србима на БиХ нивоу? (ВИДЕО)

На прозивке лидера СДС-а и кандидата те странке за српског члана Предсједништва Мирка Шаровића, да се политика СНСД-а у Сарајеву свела на "подјелу фотеља", из те странке одговорили су контра-питањем.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Како се назива ситуација када вас СДА инсталира у власт без изборног легитимитета, подсјећајући да су послије изборног пораза 2014. године СДС и ПДП вољом Бакира Изетбеговића постали дио власти на нивоу БиХ?

Делегат у Дому народа Душанка Мајкић каже да се провјером руководећих мјеста у инстутуцијама БиХ јасно види да СДА много лакше договора раподјелу функција са СДС-ом и ПДП-ом, него са СНСД-ом.

Како се приближавају избори, опозиција у Српској појачава реторику. Оштрицу напада усмјерава ка СНСД-у и партнерима, оптужују их да су мандат у Сарајеву потрошили на подјелу фотеља са СДА и ХДЗ-ом, умјесто да штите интересе Републике Српске.

- То су коалициони партнери који се изврсно и без било каквих трзавица успјешно договарају око подјеле плијена и фотеља - рекао је Шаровић.

Шаровићева тврдња имала би смисла да је објаснио како је најмање 15 директора БиХ агенција, институција који су освједочени кадрови СДС-а или ПДП-а преживјело четворогодишњу "владавину" СНСД-а. Да не говоримо о десетинама и стотинама радних мјеста по дубини која су те партије, у мандату 2014-2018. када су били дио власти у Сарајеву, "напунили" својим кадровима.

- Невјероватна је чињеница и многима ће то бити необично, чак и СНСД-у, колико је људи који су остали и у оном мандату када нису то заслужили резултатом, него су дошли као плод добрих односа са СДА - додала је Душанка Мајкић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сњежана Новаковић Бурсаћ, пита се како се кадрови СДА се чувају, упркос истеку мандата.

- Како се то назива када вас СДА мимо изборне воље грађана Републике Српске, уведе у власт и љубоморно чува њихове кадрове упркос истеку мандата - упитала је Новаковић Бурсаћ.

Анализирајући руководећа мјеста у институцијама БиХ јасно се види, каже Мајкићева да се СДА најуспјешније договара и дијели "плијен" и фотеље са лидерима СДС-а и ПДП-а. Наводи да су СНСД-у везане руке, јер без СДА тешко може доћи промјене српских кадрова у БиХ институцијама. 

- ПДП-ов кадар у Oбaвjeштajнo-бeзбjeднoсној aгeнциjи БиХ, коме је одавно истекао мандат, нема силе да се помјери одатле, јер предсједник СДА Бакир Изетбеговић не пристаје. Или рецимо Драган Ћузулан, СДС-ов кадар, чије је мјесто везано за предсједавајућег Савјета министара, је морао отићи непосредно послије доласка предсједавајућег Савјета министара, Зорана Тегелтије. Нема те силе која ће натјерати кадрове СДА да се он помакне - додала је Мајкићева.

Оптуживати СНСД и партнере да коалирају са СДА и продавати причу да се с њима лако договарају о подјели плијена неубједива је предизборна стратегија јер су и СДС и ПДП сједили са СДА министрима у Савјету министара и истовјетно гласали у БиХ парламенту.

- Гдје год имамо некакву активност против Републике Српске вођена из инстутуција на нивоу БиХ, видјећете у њима кадрове СДС-а или ПДП-а, којима је истекао мандат и које СДА чува на тим позицијама брижљивије него своје кадрове - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Прича о коалицији и међусобно оптуживање коме је дража и милија СДА је бесмислена, јер се власт на нивоу БиХ саставља од изборних побједника у три народа.

Потребно је само да побједничке странке из Српске попуне мјеста која припадају Србима на БиХ ниову и да не дозволе да тим процесом због страначког препуцавања управља или на њега утиче политичко Сарајево.