latinica  ћирилица
17/08/2022 |  19:10 | Аутор: СРНА

Веома значајан заједнички пројекат влада Мађарске и Српске

Презентација заједничког пројекта влада Републике Српске и Мађарске за подршку пољопривреди окупила је данас велики број пољопривредника са подручја дистрикта Брчко који су сагласни да је оваква врста помоћи, уз подстицаје које даје локална Влада, веома значајна за све оне који живе од пољопривреде.
Помоћ пољопривредницима Владе Мађарске у Српској (ФОТО: уступљена фотографија) -
Помоћ пољопривредницима Владе Мађарске у Српској (ФОТО: уступљена фотографија)

- Имамо веома лошу механизацију тако да је свака помоћ добродошла - рекао је пољопривредник из Брчког Мустафа Хуско.

Пољопривредни произвођач Рајо Ђукић надовезао се да је нови трактор основа за пољопривредног произвођача.

Пројекат, у оквиру којег ће моћи да аплицирају за бесповратна средства за набавку пољопривредних машина, опреме и алата мађарских произвођача, спроводи Фондација за одрживи развој Републике Српске "Прогресус".

Директор Фондације "Прогресус" Андреа Јаглица, након презентације пројекта, рекла је новинарима да је Влада Мађарске одобрила подршку привреди Републике Српске од око 28 милиона евра у оквиру које ће пољопривредни произвођачи имати могућност да остваре право на бесповратна средстава у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Она је навела да је приоритетни услов да пољопривредници желе да набаве механизацију мађарске производње, да им се земљиште налази на територији Републике Српске или Брчког и да су уписани у регистар пољопривредних газдинстава.

Јаглица је рекла да ће пољопривредници моћи да се пријаве на овај пројекат од 1. септембра, а јавни позив ће остати отворен до 15. октобра.

Рок за испоруку опреме коју ће пољопривредници да добију у оквиру овог програма јесте 30. септембар 2023. године.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе дистрикта Миленко Нинковић, који је присуствовао презентацији, истакао је да Влада дистрикта, кроз подстицаје, пољопривредним произвођачима на годишњем нивоу издваја око 15 милиона КМ.

- Ово ће бити додатна стимулација пољопривредним произвођачима приликом чега ће имати могућност да остваре и 70 одсто субвенција за набавку механизације - додао је Нинковић.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.