latinica  ћирилица
17/08/2022 |  21:18 | Аутор: СРНА

Милић: Влада за једнократне новчане помоћи издвојила 52,5 милиона КМ

Влада Републике Српске издвојила је из буџета више од 52,5 милиона КМ за исплату једнократне новчане помоћи од 100 КМ пензионерима, борачким категоријама и младима у Републици Српској, саопштио је директор Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић.
Младен Милић - Фото: РТРС
Младен МилићФото: РТРС

- Једнократна новчана помоћ од 100 КМ исплаћена је за 180.878 пензионера у Републици Српској, као и корисницима тог права у Федерацији БиХ и иностранству, за шта је из буџета Републике Српске издвојено 18.088.000 КМ - рекао је Милић вечерас за АТВ.

Он је рекао да је раније исплаћена и једнократна новчана помоћ од 100 КМ за 215.159 бораца од прве до седме категорије у Републици Српској, међу којима је било и 93.848 пензионера, који у овом случају једнократну помоћ могу добити само по једном основу.

Милић је подсјетио да је исплаћена и једнократна новчана помоћ за 131.000 младих у Републици Српској од 16 до 29 година.

Говорећи о могућности неког новог повећања пензија у Републици Српској у наредном периоду, Милић је рекао да је Влада Републике Српске, у складу са законом, у току првих пет мјесеци ове године имала три повећања пензија и то редовно годишње усклађивање по стопи од 3,36 одсто од 1. јануара ове године.

Милић је напоменуо да је Влада Републике Српске паралело са редовним годишњим усклађивањем донијела одлуку и о ванредном повећању пензија за 0,64, након чега је било повећање пензија за свих 270.000 корисника за четири одсто.

- У мају ове године Влада Републике Српске је, пратећи раст инфлације, а желећи да сачува стандард пензионера, у складу са законом донијела одлуку о ванредном повећању пензија од 10 одсто. Номинално смо имали повећање пензија од 14 одсто, а стварно или ефективно повећање од 1. јануара ове године 14,42 одсто - истакао је Милић.

Он је подсјетио да је у протеклих девет година укупно било 18 повећања, од чега шест редовних годишњих усклађивања и 12 ванредних повећања, истичући да, када се то сабере, ради се о укупном номиналном повећању пензија у Републици Српској у износу од 44,53 одсто или 54,66 одсто стварном или ефективном повећању.

Милић је подсјетио да ово није прва једнократна новчана помоћ пензионерима у Српској од 100 КМ и да је помоћ била у априлу прошле године, те 2018. године када је више од 265.000 пензионера добило једнократну помоћ у износу од 80 КМ.

- Ово показује да је Влада Републике Српске водила одговорну политику и водила рачуна о стандарду пензионера. Уколико параметри буду показали да је потребно, Влада ће сигурно посегнути за одређеним мјерама и правовремено дјеловати - истакао је он.

Милић каже да Фонд ПИО у првих шест мјесеци ове године има раст прихода по основу доприноса који је за 13,34 одсто већи у односу на исти период прошле године.

- Уколико се обезбиједе реални извори финансирања, из Владе Републике Српске раније су најавили да ће пензионерима бити дозначена још једна једнократна помоћ од 100 КМ - истакао је Милић.

Он је рекао да најнижа пензија у Српској са 15 година радног стажа износи 270 КМ, док просјечна пензија са пуних 40 година радног стажа износи 703 КМ.

Говорећи о добровољним пензијским фондовима у Републици Српској, Милић је рекао да тај фонд представља један вид штедње у вријеме док је осигураник радно активан.

- Добровољни пензијски фонд служи да акумулира одређена финансијска средства која ће људи издвајати из својих плата и уплаћивати у овај фонд, а када одлуче да више не плаћају или престану да раде имају неколико могућности да повуку та средства - појаснио је он.

Милић је рекао да се ова средства могу повући једнократно, да та средства орочи на неки период година или да та средства у мањем износу прима за живота као некакав вид пензије.