latinica  ћирилица
18/08/2022 |  08:54 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Аћимовић: Приоритет комплетирати вакцинацију грађана против вируса корона

Епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић изјавила је да је од 65 до 70 одсто популације старије од 65 година вакцинисано против вируса корона, те да је свега четвртина примила бустер, односно трећу дозу, због чега је приоритет комплетирати вакцинацију код тих особа.
Јелена Аћимовић - Фото: РТРС
Јелена АћимовићФото: РТРС

- За особе које су примиле бустер дозу, од чега је прошло више од три до шест мјесеци, препоручујемо четврту дозу, поготово ако је ријеч о особама које имају хроничне болести, као што су дијабетес, хипертензије, хроничне плућне болести, а које могу бити подлога за могуће теже форме и облике ковида - нагласила је Аћимовићева.

Аћимовићева је рекла да је 40 одсто пунољетног становништва ушло у процес вакцинације, а да је најмањи обухват међу дјецом, као и да је у овом моменту важно да се процесу вакцинације одазову они који нису примили ниједну дозу вакцине против вируса корона.

Говорећи о четвртој дози, Аћимовићева је нагласила да су препоруке Свјетске здравствене организације да ову дозу приме особе са хроничним обољењима.

- Истраживања су показала да није старост та која сама по себи представља фактор ризика, него хроничне болести које су чешће код старијих особа, због чега је највећа смртност управо међу овом популацијом - рекла је Аћимовићева за Срну.

Она је истакла да четврту дозу могу примити сви, али да је најпотребнија онима који су највише изложени вирусу, а то су здравствени радници, особе запослене у старачким домовима, те труднице, јер се показало да трудноћа представља стање у којем ковид може изазвати теже облике.

Аћимовићева је подсјетила да Институт на располагању има вакцину произвођача Фајзер, која је доступна и за дјецу доби од 5 година па навише и вакцину произвођача Синофарм.

Према подацима Института, Република Српска до сада је на располагању имала 1.824.887 доза вакцина против вируса корона, од чега је уништено 860.000 због истека рока.

- То су већином вакцине из донација и то првенствено вакцина произвођача Астразенека, за коју је опала заинтересованост грађана због различитих информација у јавности, а уништен је и дио вакцине Фајзер, затим Спутњик, која је била најбоље прихваћена међу домаћом популацијом, али не и у свијету као доказ за путовање, због чега се, такође, смањио интерес за ову вакцину - додала је Аћимовићева.

Она је рекла да Институт прати ситуацију када је ријеч о новој вакцини произвођача Модерна која је истовремено против првобитног соја из 2020. године и првих омикрон варијанти вируса корона.

- Морамо бити опрезни, не желимо да набављамо и ове вакцине, па да нам пропадају. Потребно је видјети ефикасност и како ће нова вакцина бити прихваћена у свијету, те какве ће резултате показати и тада у складу са тим информацијама и поступати - закључила је Аћимовићева.