latinica  ћирилица
18/08/2022 |  09:27 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Селак: Сви су добродошли у Српску, али наш фокус је на домаћим привредницима

Поред уређења стања у јавном сектору и борбе против корупције и политизације институција, неопходна је подршка реалном сектору, а прије свега нашим привредницима и послодавцима који уредно измирују обавезе и који истински брину о радницима, поручио је предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

Однос према запосленима мора да буде један од основних параметара за успјешност фирми у реалном сектору као и за подршку послодавцима од стране државе, истакао је он.

- Као и у сваком сегменту друштва и у привреди имамо оне који уредно измирују обавезе и који се истински боре да створе услове за достојанствен рад за своје запослене, а имамо и фирме које су на граници или дебело преко границе криминала по питању односа према радницима. Ту морамо повући јасну линију и свим силама подржати оне који заиста вриједе. Сви су добродошли у Републику Српску, али наша обавеза је да првенствено подржимо наше привреднике, људе који су рођени овдје, који овдје живе са породицама и који ће остати овдје да се боре за своје раднике и свој посао. Код наших људи није случај да им је једини фокус на профиту или да су спремни отпустити раднике и преселити посао у другу државу кад крене да им опада зарада - истакао је Селак.

Он је додао да Социјалистичка партија Српске од почетка свог рада и дјеловања окупља људе из привреде и укључује их у доношење одлука и креирање политика које се тичу реалног сектора, те да је то једини начин да се у политици чује ријеч оних који заиста знају о чему причају, када је у питању подршка привреди.

- Стање у којем се тренутно налази наша привреда је добрим дијелом посљедица тога што се привредом баве професионални политичари умјесто привредника. Зато смо приликом креирања наше прве програмске платформе прво разговарали са људима из привреде, а онда смо велики број њих укључили у процес креирања политика и рјешења. СПС и данас окупља велики број привредника, имамо одличан увид у стање и знамо шта је потребно урадити да покренемо ствари напријед. С обзиром на стање у привреди, размишљамо о иницијативи да будући премијер и министар привреде буду људи који имају искуство и резултате у реалном сектору. Стратешка подршка привреди за коју се залаже СПС представља први корак ка крајњем циљу, а то је стварање другачије Републике Српске., из које не одлазе млади људи и читаве породице - истакао је Селак.