latinica  ћирилица
18/08/2022 |  10:00 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Министарство одбране Русије: Кијев планира провокацију у Запорожју током посјете Гутереса

Кијев планира провокацију код нуклеарне електране Запорожје током посјете генералног секретара УН Антонија Гутереса Украјини, саопштило је руско Министарство одбране.
Нуклеарка (фото:EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY) -
Нуклеарка (фото:EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY)

- Кијевске власти планирају да 19. августа инсценирају напад на нуклеарну електрану Запорожје током посјете генералног секретара УН Антонија Гутереса. Као резултат провокације, Русија ће бити оптужена за изазивање катастрофе у овој електрани - рекао је новинарима портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Он је истакао да јединице 44. артиљеријске бригаде Оружаних снага Украјине планирају да сутра изврше артиљеријски напад на електрану са положаја у граду Никопољ.

- Кривица за посљедице удара биће пребачена на Оружане снаге Русије - упозорио је Конашенков.

Према његовим ријечима, како би се припремила провокација, команда украјинске оперативно-тактичке групе поставља положаје за праћење радијације у Запорожју и организује војну обуку у условима радијације у подручју, пренио је Спутњик.

Коментаришући изјаве Конашенкова, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова нагласила је да се не ради само о провокацији, већ о "нуклеарној уцјени".

- Шта друго може да буде? Пролонгирана провокација у вези са нуклеарним постројењем, гдје постоји директна пријетња нуклеарној енергији. Које друге ријечи се могу употријебити? - упитала је Захарова.