latinica  ћирилица
18/08/2022 |  10:08 ⇒ 10:08 | Аутор: СРНА

Крајишник о успоравању раста БДП у Европи: Српска се још добро држи

Раст бруто домаћег производа Републике Српске у првом кварталу за више од четири одсто представља доказ да успоравање раста у Европи усљед актуелних геополитичких односа још није стигло у Српску, која се и даље "добро носи са општим стањем у окружењу", изјавио је предсједник Фискалног савјета Српске Миленко Крајишник.
Миленко Крајишник - Фото: СРНА
Миленко КрајишникФото: СРНА

- Опоравак од велике кризе из 2020. године узроковане вирусом корона је још присутан. Из окружења, с обзиром да смо мала, отворена економија, стижу сва дешавања и тако се и инфлација из зоне евра прелива у Републику Српску, односно у БиХ и већ је прешла 10 одсто - рекао је Крајишник.

Он је за Срну истакао да прелазак инфлације у тој висини у принципу постаје забрињавајући, јер Српска нема баш много инструмената да се бори са таквом врстом инфлације, с обзиром на то да је узрокована поремећајима на свјетском тржишту и највећим дијелом је увезена.

- Покушава се одржати домаћа тражња и то се дешава тако што раст плата прати раст инфлације. У принципу политика Владе Републике Српске која се може видјети у њеним посљедњим одлукама јесте таква да се покушава одржати равнотежа - навео је Крајишник.

Он је додао да је одржавање такве равнотеже важно не само због агрегатне тражње, него и у социјалном смислу, јер је чува реални доходак запослених, односно становништва.

Предсједник Владе Српске Радован Вишквић рекао је у интервјуу Срни да је БДП у Републици Српској у првом тромјесечју ове године повећан за 4,3 одсто у односу на исти период прошле године.

- Збирна инфлација у јуну ове године у Републици Српској у односу на исти мјесец прошле године већа за 14,3 одсто, али и раст плата у Српској износи 16,8 одсто. Тренутно се примјећује, што је добро, да инфлација полако стагнира у односу на претходне мјесеце - навео је Вишковић.