latinica  ћирилица
18/08/2022 |  10:34 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Брнабић: Курти не одустаје од протјеривања Срба са сјевера

Премијерка Србије Ана Брнабић оцијенила је да никаквих помака у дијалогу Београда и Приштине неће бити све док ЕУ и земље Квинте допуштају /премијеру самопроглашеног Косова/ Аљбину Куртију да гази потписане споразуме и укида основна права Србима, не одустајући од намјере да их протјера са сјевера Косова.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

Брнабићева наводи да зато не очекује да ће на данашњим преговорима предсједника Србије Александра Вучића и Куртија уз посредовање ЕУ доћи до суштинског напретка у дијалогу, али се, како каже, свим срцем нада да ће бити обезбијеђен мир и стабилност, иако је ситуација изузетно тешка због сталних провокација Куртија и једностраних потеза Приштине.

- Заиста смо дошли дотле да се боримо за мир, односно да спријечимо оно што је припремано 31. јула, а то је физички напад на Србе на сјеверу и њихово протеривање са Косова и Метохије. То је Куртијева намјера и не видим да он жели да одустане од ње - рекла је Брнабићева за Телевизију Прва.

Сматра да је највећи проблем у томе што Курти у провокацијама иде сва даље и да је велико питање да ли ЕУ и земље Квинте могу да га обуздају иако виде колико је далеко отишао.

На питање да ли Кфор и НАТО могу да обезбиједе мир и заштите Србе на Косову и Метохији, Брнабићева је одговорила да се она узда у то, баш као и косовски Срби.

- Срби на северу Косова и Метохије уздају се у присуство Кфора. Ствари су се доста промениле од агресије на Србију и СР Југославију, када су Албанци желели присуство НАТО-а на Косову. Међутим, они то сада не желе, а Срби желе, јер Кфор обезбјеђује мир - рекла је Брнабићева.

Навела је да НАТО у садашњим околностима обезбјеђује какву-такву сигурност Србима на Косову и Метохији и да Србија у том смислу има савезника у западној алијанси иако је војно неутрална.