latinica  ћирилица
18/08/2022 |  11:02 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Република Српска има значајан бањски ресурс (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обишао је објекат за лијечење, рехабилитацију и рекреацију у оквиру Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Српским Топлицама.
Додик у Српским Топлицама - Фото: РТРС
Додик у Српским ТоплицамаФото: РТРС

Објекат у изградњи, осим Додика, обишли су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и министарка финансија Зора Видовић.

Додик је рекао да очекује да овај објекат, са више од 50 лежајева, буде у функцији за око осам мјесеци.

Он је истакао да Република Српска има значајан бањски ресурс и да институције Српске континуирано улажу знатна средства да би била обезбијеђена шира понуда за туристе и оне којима су потребна бањска лијечења.

Додик је нагласио да по узору на Словенију, која је посљедњих 20 година знатно унаприједила бањски сектор, Република Српске жели исто, с обзиром да све бање имају термалну воду и познате су као бање које лијече одређене болести.

Он је подсјетио да је претходни објекат на локацији у Српским Топлицама приватизован још прије распада Југославије, што није био добар потез, те да је Република Српска успјела то да врати у своје власништво на начин да су од банке, која је активирала хипотеку, откупили простор и обезбиједили финансијска средства да се изгради бањски рекреативни и рехабилитациони центар.

Шеранић је рекао да је Влада Српске издвојила десет милиона КМ за нови објекат за лијечење, рехабилитацију и рекреацију у оквиру Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Српским Топлицама, а чиме ће значајно бити унапријеђена здравствена услуга у Српској.

- Ово је само један сегмент наше визије када је ријеч о развоју здравства. Завод "Др Мирослав Зотовић" је референтна установа када је ријеч о различитој врсти рехабилитације - рекао је Шеранић.

Директор Завода Горан Талић рекао је да би објекат требало да буде у функцији у априлу или мају сљедеће године, а садржи отворени и затворени базен, неопходне садржаје за рехабилитацију и велнес.

Савјетница директора Завода Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су од почетка пројекта водили рачуна да сваки сегмент буде паметно искориштен и у функцији унапређења здравља, превенције болести и лијечења и рехабилитације.

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић рекао је да ће овај објекат допринијети унапређењу туристичке понуде Бањалуке.

Додик у обиласку објекта у изградњи Завода у Српским Топлицама (Фото: РТРС)

Изградња нове оазе здравља у Заводу "Др Мирослав Зотовић" почела је 2019. године, са тенденцијом да буде економски и енергетски самоодржива.

Нови капацитети у Заводу требало би да буду у употреби сљедеће године.

Додик у Српским Топлицама (Фото: РТРС)