latinica  ћирилица
18/08/2022 |  12:32 ⇒ 18:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Састанак Зеленског, Гутереса и Ердогана данас у Лавову

Украјински предсједник Володмир Зеленски, имаће данас трилатерални састанак са генералним секретаром УН и турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом у Лавову.
Лавов (Фото архив: EFE/VITALIY HRABAR) -
Лавов (Фото архив: EFE/VITALIY HRABAR)

Зеленски ће у раним поподневним сатима имати прво једносатни састанак са Ердоганом прије него што се обојици придружи Гутерес, који је јуче допутовао у Лавов, преноси АП.

Као потенцијални моћни посредник, турски предсједник искористиће своју прву посјету Украјини од почетка рата, како би се пронашли начини за проширење извоза украјинских житарица у сиромашне земље, док ће се генерални секретар УН Антонио Гутерес фокусирати на смиривање нестабилне ситуације у нуклеарној електрани Запорожје која је под контролом руских снага, наводи америчка агенција.

Украјински предсједник Володимир Зеленски угостиће обојицу далеко од линија фронта, у западном граду Лавову, гдје ће такође бити на дневном реду и дипломатски напори који би помогли окончање рата.

Раније овог мјесеца Ердоган је о истим питањима разговарао са руским предсједником Владимиром Путином.

Прошлог мјесеца, Турска и УН помогли су постизање споразума Кијева и Москве који је отворио пут Украјини да извезе 22 милиона тона кукуруза и других житарица заробљеним у њеним црноморским лукама од руског напада 24. фебруара, наводи АП.