latinica  ћирилица
18/08/2022 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Ујић: Утврђене неправилности при уласку Пакистанаца који су потом нестали

Служба за послове са странцима БиХ уочила је неправилности приликом овјере позивних писама за групу Пакистанаца који су у БиХ ушли 2018. године, а који се од тада воде као нестали, потврдио је Срни директор Службе Слободан Ујић.
Гранична полиција - Фото: РТРС
Гранична полицијаФото: РТРС

Ујић је рекао да је Служба за послове са странцима, приликом овјере позивних писама којима се доказује сврха уласка страног држављанина у поступку који претходи издавању виза, уочивши неправилности за групу страних држављана који су у БиХ дошли на позив Би-би-ај банке како би присуствовали "Сарајево бизнис форуму", провела предвиђене мјере из своје надлежности, те о томе обавијестила све релевантне безбједносне органе у БиХ.

- У поступку по захтјеву за овјеру позивног писма Служба за послове са странцима врши провјере у службеним евиденцијама којима располаже као и евиденцијама органа надлежних за спровођење закона у БиХ, те оперативне провјере на терену, након чега се овјерава позивно писмо за позиваоца - појаснио је Ујић.

Додао је да је издавање виза у надлежности дипломатско-конзуларних представништава БиХ.

Према сазнањима, каже Ујић, наведена лица се не налазе у БиХ.

Они су у БиХ ушли у вријеме док је министар иностраних послова у Савјету министара био Игор Црнадак, а министар безбједности Драган Мектић.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да је Црнадак водио међународну политику БиХ на исти начин на који то ради и Бисера Турковић.

- СДА је и била покровитељ уласка у власт на нивоу заједничких институција ПДП -а и СДС-а - рекао је Галијашевић Срни и додао да су тако те политичке партије преко Црнатка и Мектића "плаћале дугове предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу".

Галијашевић је оцијенио да је Мектић "незнањем, некомпетентношћу и необразовањем, везама са организованим криминалом и сарадњом са обавјештајцима муслиманске службе у Сарајеву, срушио безбједносни и обавјештајни систем у земљи, те да је посебну штету је нанио државним пословима према странцима".

- Пакистанци, као и Арапи који су ратовали за Исламску државу и Ал каиду пуштени су у БиХ без документације и без утврђених идентитета. Они су ојачали вехабијске комуне, те терористичке базе и мале халифате. Тамо се они и скривају, у тим вехабијским заједницама и параџематима", рекао је Галијашевић.

Тврди да је све што су радили Црнадак и Мектић договарано са директором Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Османом Мехмедагићем и Изетбеговићем.

- Због те криминалне политике требају одговарати кривично, а политички бити одбачени - закључио је Галијашевић.