latinica  ћирилица
18/08/2022 |  13:33 ⇒ 14:03 | Аутор: sputniknews.com

Може ли Абазовићева Влада преживјети двије иницијативе за смјену

Скупштина Црне Горе разматраће сјутра прву иницијативу да се влади премијера Дритана Абазовића изгласа неповјерење на приједлог ДПС-а и њених традиционалних партнера. О другом приједлогу за гласање о повјерењу влади, који су иницирале Демократе, ДФ, ПЗП, Права Црна Гора и Уједињена Црна Гора гласаће се 2. септембра.
Дритан Абазовић (Фото: Танјуг/ Ристо Божовић) -
Дритан Абазовић (Фото: Танјуг/ Ристо Божовић)

Влада Дритана Абазовића, који је на позицији предсједника Владе од 28. априла, изгубила је подршку Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП), након што је 3. августа потписала Темељни уговор са Српском православном црквом.

Такав потез изазвао је реакцију партије Мила Ђукановића (ДПС), која је заједно са СДП-ом, СД-ом, Либералном партијом и ДУА поднијела иницијативу за изгласавање неповјерења Влади коју је потписало 36 посланика. Актуелну власт чине ГП УРА, Социјалистичка народна партија, Бошњачка странка, СДП и албанске партије, уз мањинску подршку ДПС-а.

Након потписивања Темељног уговора, који регулише међусобни однос државе Црне Горе и Српске православне цркве, ДПС и СДП су отказале подршку актуелној влади. Бошњачка странка ће се у вези с наведеном иницијативом изјаснити данас, док је укупно девет посланика ГП УРА и СНП-а најавило да ће бити против изгласавања неповјерења.

Одлука да ли ће сјутра пасти Абазовићева влада је на посланицима Демократа, јер би њиховим гласовима била обезбијеђена довољна већина за смјену или опстанак Владе. Оно што је отворено питање јесте да ли ће Демократе гласати за смјену, јер се као разлог наводи Темељни уговор. Из ове партије су јасно поручили да актуелна Влада нема више подршку у парламенту.
Друга иницијатива за смјену владе

Демократе, Демократски фронт, ПЗП, Права Црна Гора и Ујеидњена Црна Гора јуче су предали другу иницијативу за смјену Владе и предсједнице Скупштине Данијеле Ђуровић о којој ће се одлучивати на сједници Скупштине 2. септембра.

Као разлози наведени су да “не постоје елементарни политички предуслови за њено даље функционисање и опстанак. 43. Владе Црне Горе, која је формирана прекомпоновањем политичке сцене која је била актуелна након избора 30. августа 2020. Овако формирана влада одвела је државу у дубоку нестабилност и тешку политичку, друштвену и институционалну кризу“, наводи се у приједлогу који потписује 32 посланика.

Пред посланицима су двије иницијативе за смјену Владе, а 43. Влада могла би бити смијењена већ сутра, на ванредном засједању. Оно што је чињеница јесте да смјену кабинета Абазовића тражи укупно 68 од 81 посланика.

Уколико сутра или 2. септембра буде изгласано неповјерење Влади Црне Горе, Устав прописује обавезу предсједника Црне Горе да обави разговоре са свим партијама и да уколико неко од посланика обезбиједи 41 потпис, што је већина у Скупштини Црне Горе, онда му се додјељује мандат за састав Владе. Уколико пак нико не обезбиједи потребну већину у предвиђеном року, предсједник Црне Горе расписује ванредне парламентарне изборе.