latinica  ћирилица
18/08/2022 |  14:05 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Ускоро потписивање уговора за ауто-пут Вукосавље-Брчко и Бијељина-Брчко

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће ускоро бити потписан уговор за изградњу дионица ауто-пута од Вукосавља до границе са Брчко дистриктом, као и од Бијељине према Брчком.
Ауто-пут - Фото: РТРС
Ауто-путФото: РТРС

Додик је истакао да је Република Српска реализовала бројне инфраструктурне пројекте као што су изградња ауто-путева, Термоелектране Станари, реконструкција путева и мостова, изградња нових болница, те реконструкција Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

- Република Српска има потенцијал да то ради. Република Српска је најниже задужена земља у региону имајући у виду домаћи производ - рекао је Додик данас у Бањалуци.

Он је навео да Република Српска има могућности за инвестирање, те додао да ће до краја мјесеца бити положен камен темељац за фабрику у Александровцу у којој би требало бити запослено више од 600 радника у области електронике и ауто-опреме.

Говорећи о капиталним туристичким пројектима Републике Српске, Додик је рекао да Република Српска неће улагати у пројекате "Требиње ризорт" и Туристички центар Клековача јер су то приватне иницијативе.

- Нит је Клековача нит је ризорт у Требињу питање за државну власт. Ми смо само ту као подршка - истакао је Додик новинарима.

Он је додао да је Требиње значајно подигло своју туристичку понуду и капацитет, те да постаје једна од најфреквентнијих и најомиљенијих регионалних туристичких дестинација.

Додик је рекао да ће сутра посјетити ту локалну заједницу, која обиљежава крсну славу, а у којој би тада требао боравити и српски тенисер Новак Ђоковић.

Говорећи о изградњи ски-центра на Мањачи, Додик је подсјетио да је први корак израда приједлога зонинг плана, плана парцелације, а након чега ће се ићи у изузимање земљишта.

- У року од три до четири године тамо ће и постојати садржаји који су јуче представљени - рекао је Додик.

Одговарајући на питање новинара о наводима да не постоји анализа исплативости пројекта ски-центра на Мањачи, Додик је рекао да постоје испитивања, претпројектне и истражне радње, те просторни план Републике Српске који је предвидио тај пројекат.

- Наравно да ће бити опструкција оних који ништа не знају него само да опструишу. Тај центар ће бити изграђен - истакао је Додик.

Он је рекао да би тај центар требао бити изграђен по узору на Златибор у Србији.

Додик је, говорећи о Рудницима жељезне руде /РЖР/ "Љубија", рекао да су све активности које Република Српска ту проводи упућене ка остваривању интереса града Приједора.

- Тај РЖР у својој структури власништва има низ игралишта, стадион у Приједору, салу. Ми смо рекли да неће доћи до докапитализације док се та имовина не изнесе и стави у власништво града Приједора - рекао је Додик.

Додик је рекао да у приватизованој Фабрици глинице "Бирач" Влада Републике Српске има 13 одсто удјела у власништву, те истакао да је лаж да је тај удио продат.

- Оно што је урађено јесте да смо потраживања, која ми имамо из стечајног поступка, сто одсто намирили. То је јединствен случај. Умјесто да се то похваљује, овдје се нешто напада и говори. То не прејудицира власништво, власништво је већ одређено. Ако стечајни управник изнивелише то предузеће, предузеће се враћа претходним власницима, оно што остане од предузећа. Нико није прејудицирао власништво нити потраживања могу да одреде карактер власништва - рекао је Додик.