latinica  ћирилица
18/08/2022 |  14:27 ⇒ 14:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм "Страхиња Бановић" једини кандидат из региона за европског Оскара (ВИДЕО)

Европска филмска академија објавила је први избор филмова који ће се ове године такмичити у више категорија за награде ЕФА, а међу 30 европских остварења и једина већинска продукција из нашег региона је филм Стефана Арсенијевића "Страхиња Бановић", саопштили су из Филмског центра Србије.
Филм "Бановић Страхиња" (Фото: Screenshot/ YouTube) -
Филм "Бановић Страхиња" (Фото: Screenshot/ YouTube)

Овогодишња свечана церемонија додјеле награда одржаће се по 35. пут у децембру у Рејкјавику.

Арсенијевић је са филмом “(А)торзија“ већ једном освојио награду Европске филмске академије за најбољи кратки филм 2003. године.

“Страхиња Бановић“ је свјетску премијеру имао на једном од најважнијих европских фестивала, 55. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, гдје је освојио чак пет награда, укључујући и главну награду, Гран-при Кристални глобус за најбољи филм.

Ово је први пут у овом вијеку да је српски филм тријумфовао у главном такмичарском програму на неком од свјетских фестивала најважније А категорије.

“Страхиња Бановић“ је до сада учествовао на 40 међународних филмских фестивала и освојио 20 награда.

Ово остварење ће се наћи у домаћим биоскопима на јесен.

Филм је модерна адаптација чувене народне епске пјесме "Бановић Страхиња", смјештена у савремени контекст избјегличке кризе. Главни јунак је млади мигрант из Африке који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња.

Са својом женом Абабуо он живи у избјегличком кампу у Крњачи, док нови талас избјеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али, не унесе немир у њихов живот.

У снажној и аутентичној љубавној причи главне улоге играју француски глумац Ибрахим Кома, аустријска глумица Ненси Менса Офеи и сиријски глумац Максим Калил.

Значајна улога припала је Небојши Дугалићу.

Занимљиво је да све статисте и поједине мање улоге у филму тумаче прави мигранти из више избјегличких кампова у Србији.

Филм је настао у копродукцији Србије, Француске, Бугарске, Луксембурга и Литваније. Српски продуцент је Мирослав Могоровић испред куће Art & Popcorn, у сарадњи са Цинамон Филмом.

Редитељ Стефан Арсенијевић славу је стекао са кратким филмом "(А)торзија" за који је добио Златног медвједа на Берлинском фестивалу, Награду Европске филмске академије и потом био номинован за Оскара.

"Страхиња Бановић" је његов други дугометражни филм, након остварења “Љубав и други злочини“ који је премијерно приказан на Берлиналу.

Филм су подржали Филмски центар Србије, Фонд Савјета Европе - Еуримаж, Филмски фонд Луксембург, Француски национални центар за филм, Бугарски национални филмски центар, Литвански филмски центар, Креативна Европа - МЕДИА и Влада Републике Србије.