latinica  ћирилица
18/08/2022 |  15:25 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

Швајцарски бициклиста током авантурустичког путовања стигао до Добоја

Педесетосмогодишњи Швајцарац Бено Шнојли стигао је у Добој као једно од одредишта, током двоседмичне бициклистичке руте по Европи.
Швајцарски бициклиста у Добоју - Фото: РТРС
Швајцарски бициклиста у ДобојуФото: РТРС

За Добојлије је одмах рекао да су љубазни и сусретљиви. Бициклом путује од Дубровника до Швајцарске. Током овог авантуристичког путовања, на кратко се зауставио и у Добоју.

Од Дубровника,преко Мостара до Добоја. Намјера му је да преко Хрватске, Словеније, Аустрије и Италије стигне до града Муртен у Швајцарској.

- Људи су пријатни и гостољубиви. Једино је мало проблем што сам вегетаријанац, а овдје углавном једу месо - рекеао је Шнојли.

Иако кратко, за Добојлије има само ријечи хвале. С њима је прошетао кроз град и обишао тврђаву.

- Показао сам му наше вјерске објекте и нашег ћиру који се налази у центру града - рекао је директор Туристичке организације у Добоју Вања Вановац.

Тридесет година стар, бицикл још служи Беновим авантурама. Путовао је кроз Швајцарску, до Француске, Данске, Холандије и Аустрије, а први пут одлучио је да вози државама Балкана. Дневно пређе више од 100 километара.

- Сасвим случајно сам одабрао ову руту. Допутовао сам авионом, али се враћам бициклом. Спавао сам под отвореним небом, искуства су ми позитивна. Узео сам годишњи да бих путовао и уживао. Волим вожњу, не волим притиске, на бициклу се осјећам слободно - истакао је Шнојли.

По професији бравар, добро зарађује, а за оваква путовања ,каже, не треба му много новца. Упознаје предјеле и државе, а највише га радују сусрети с људима.