latinica  ћирилица
19/08/2022 |  07:04 ⇒ 09:58 | Аутор: РТРС

Данас Преображење - преображава се и гора и вода (ВИДЕО)

Српска православна црква и вјерници данас прослављају празник Преображења Господњег, као молитвену успомену на дан када се Господ Исус Христос преобразио на гори Тавору, чинећи видљивом своју божанску природу.
Преображење (илустрација) -
Преображење (илустрација)

Према народном вјеровању, Преображење је празник када се "преображава и гора и вода", када се почиње јести грожђе и престаје купање у ријекама.

Преображење Господње је догађај описан у Јеванђељу, односно празник којим се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. Тиме је ученицима дат наговјештај славе каква ће бити у вјечности.

Треће године проповиједања нове вјере, Исус Христос повео је апостоле и ученике своје - Јакова, Петра и Јована у планину гдје се у току ноћи преобразио пред њима и показао им неке од својих божанских моћи. Осим преображеног Исуса, појавили су се и пророци Мојсије и Илија и зачуо се глас Божији, који апостолима рече да никад не губе вјеру у њега и његовог Сина.

Сјај његове таворске свјетлости схвата се као енергија Бога, а не његово испољавање. Као предмет мистичког искуства, ова свјетлост је често описивана у покушајима да се дође до разумијевања и сједињавања са Богом.

На иконама, Преображење Господње се слика тако што се планина Тавор често приказује са три врха. На средњем је Исус Христос у бијелој одјећи, благосиља, из њега се шири свјетлост. На десном врху стоји Мојсије и држи таблице Закона, на лијевом пророк Илија. Испод планине тројица ученика, Петар, Јаков и Јован леже, изгледајући као у заносу. Понекад се са једне стране планине приказују Христос и ученици како долазе на планину, а с друге како силазе - ученици су узнемирени, Христос се осврће и благосиља их.

На Преображење се у цркви освештава грожђе и дијели народу. То није Свето причешће, како неки мисле, већ освећивање у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима гдје нема грожђа, освештава се друго воће, као што су јабуке.

На овај дан се строго пости, а дозвољена је употреба рибе у исхрани.

У народу се слави Преображење као прелаз из љетњег у зимски период, кад ваздух и вода постају хладнији, лишће почиње да жути и све у природи што је до тада бујало полако вене. Тог дана се не ради.

Већ око Преображења пролазе несносне врућине и вријеме постаје хладније, нарочито ноћу. Због те промјене у природи настала је у народу изрека: "Преображење је, преображава се и гора и вода".