latinica  ћирилица
19/08/2022 |  07:27 ⇒ 07:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин и Си Ђинпинг на самиту Г20 у Индонезији

Предсједник Русије Владимир Путин и његов кинески колега Си Ђинпинг присуствоваће самиту Г20 на острву Балију у новембру, саопштио је данас савјетник индонежанског предсједника.
Владимир Путин и Си Ђинпинг (Фото:  EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN) -
Владимир Путин и Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN)

Анди Виђајанто, бивши шеф кабинета и незванични савјетник предсједника Џока Видодоа, потврдио је британској агенцији Ројтерс да ће се двојица лидера придружити самиту.

- Предсједник ми је рекао да и Си и Путин планирају да присуствују самиту на Балију - рекао је Виђајанто.

Индонежански предсједник је у четвртак саопштио да су му оба лидера дала своја увјеравања, а кинеско министарство спољних послова није још одговорило на Ројтерсов захтјев за коментар ове најаве.

Портпарол Кремља је такође одбио да коментарише најављени долазак руског предсједника за Блумберг, али је други званичник упознат са ситуацијом рекао да Путин планира да лично присуствује састанку.

Кинески званичници наводно планирају и новембарски састанак у југоисточној Азији између Сија и америчког предсједника Џоа Бајдена, за који се очекује да присуствује самиту Г20 на Балију, наводи у извјештају Вол стрит џурнал.

Као предсједавајући Г20 ове године, Индонезија се суочила са притиском западних земаља да повуче свој позив Путину због сукоба Русије и Украјине.

Индонезија је такође позвала украјинског лидера Володимира Зеленског да присуствује самиту на Балију.

Видодо је ове недјеље изјавио да су двије земље прихватиле Индонезију као "мост мира“, наводи британска агенција.