latinica  ћирилица
19/08/2022 |  12:14 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Додик: Сарајево покушава да пошаље причу о толерантном граду, а одбија да врати отету имовину СПЦ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у сарајевском насељу Пофалићи да је важно да Храм Преображења Господњег живи и да се људи окупљају.
Пофалићи - Фото: РТРС
ПофалићиФото: РТРС

Додик, који је кум славе Храма, истакао је да му је драго што је слави присуствовало много вјерника који држе до српског идентитета, православне цркве и српских вриједности, те поручио да сва прича о мултиетичности Сарајева пада на чињеници да овдашње власти не желе да врате имовину СПЦ.

- Што се тиче српске имовине и српских права, федерално Сарајево је узурпаторски град у коме СПЦ има значају имовину о којој не желе да разговарају, нити да је врате - нагласио је Додик.

Подсјетио је да је прије 15-ак година, када је боравио у САД, било договорено да се све заврши у року од мјесец дана и да тај мјесец траје 15 година.

- То је отета имовина и никада се није ставило на дневни ред да буде враћена. Покушавамо све, што се тиче институција, да то учинимо, али то је одлука локалних власти у Сарајеву који покушава да пошаље причу о толерантном граду, а они су у суштину отимачи - рекао је Додик.

Он је истакао да је у Сарајеву живјела значајна српска заједница, да је 150.000 људи протјерано из овог града током рата, те да они многа права у послијератном периоду овдје нису остварили која имају други народи на простору Републике Српске.

Додао је да је "велики број невраћених станова који су узурпирани и нису враћени Србима, а и оно што је било од имовине, послије рата се продало на јефтин начин, јер људи нису жељели да се враћају и да поново доживљавају тортуру".

Додик је нагласио да су у Срајево Срби уложили много за изградњу комуналне инфраструктуре, свега онога што чини живот од школа, болница, музеја, трамавајских и жељезничких пруга, а онда су морали да све то напусте, јер нису могли да издрже тортуру.

- Они су убијани овдје само што су Срби. Формирано је много логора гдје су Срби одвођени и малтеретирани, а многи су ми се и данас обратили са стравичним с сјећањима, али опет срећни и задовољни што су живи и што се могу наћи на овом мјесту - рекао је Додик.