latinica  ћирилица
19/08/2022 |  12:17 ⇒ 12:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган понудио састанак Зеленског и Путина у Турској

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је данас да је током разговора у Лавову понудио украјинском колеги Владимиру Зеленском да Анкара организује његов састанак са руским лидером Владимиром Путином у Турској.
Ердоган и Путин (Фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Ердоган и Путин (Фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Поновио сам да ће се наша солидарност и подршка територијалном интегритету и суверенитету Украјине наставити, баш као што сам рекао Путину током моје посјете Сочију. Подсјетио сам Зеленског да можемо да организујемо њихов сусрет - рекао је Ердоган који је јуче у Лавову боравио са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом.

Према његовим ријечима, током трилатералног састанка било је ријечи о корацима који се могу предузети за интензивирање активности механизма за извоз украјинског жита.

Ердоган је рекао да планира да разговара о ситуацији у нуклеарки Запорожје са руским лидером Владимиром Путином и затражи од њега да предузме конкретне мјере.

Оцијенио је да тема нуклеарке Запорожје "није случајна" и поручио да Међународна агенција за атомску енергију треба пажљиво да прати ситуацију и на себе преузме одређену одговорност за оно што треба да се уради.

- Када сам рекао "Не желимо да доживимо нови Чернобил", мислио сам на ово. Разговараћемо о овом питању са уваженим господином Путином и посебно ћемо га питати о томе, како би Русија допринијела у том важном кораку ка свјетском миру - рекао је Ердоган у авиону по повратку из Лавова.