latinica  ћирилица
19/08/2022 |  12:41 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

У родном селу Гаврила Принципа исписани усташки симболи (ФОТО)

У селу Обљај у Босанском Грахову, у непосредној близини родне куће Гаврила Принципа, на споменику и табли на улазу у село исцртани су усташки симболи, потврдила је Срни предсједик Општинског вијећа Слађана Чеко.
Обљај - усташки симболи исписани на табли - Фото: СРНА
Обљај - усташки симболи исписани на таблиФото: СРНА

Чекова је рекла да је то узнемирило становништво Босанског Грахово, поготово јер је данас вјерски празник Преображење.

- Порука је јасна, то је провокација, али и мржња. Осуђујемо овај вандалски чин који показује да Срби нису добродошли на своја вјековна огњишта - рекла је Чекова.

Она је додала да је случај пријављен полицији.

Један од мјештана овога села рекао је Срни да је ово инцидент за који треба одоговарати јер се послије њега не осјећа безбједно.

- Не осјећамо се ни мало пријатно, али ни безбједно - рекао је мјештанин.

Гаврило Принцип је рођен у засеоку Обљај код Босанског Грахова 25. јула 1894. године.

  ОПИС: Обљај - на споменику на улазу у село исцртани су усташки симболи (Фото: Срна)

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Александар Штрбац оцијенио је као скандалозан и нецивилизован чин исписивање усташких симбола у Обљају, родном селу Гаврила Принципа, те позвао надлежне да хитно реагују.

- Овај скандалозан и нецивилизован чин који је на Преображење Господње освануо у родном селу Гаврила Принципа говори у прилог чињеници да на овим просторима и даље постоје они који оваквим провокативним изливима мржње желе да затру како српску, тако и свјетску историју - изјавио је Срни Штрбац.

Он је оцијенио да је исписивање усташких симбола недјело.

- Извршиоцима оваквих недјела мора бити јасно да се ничија исписана свијетла прошлост никад и нигдје није могла поништити и прешарати некаквим безначајним графитима - истиче Штрбац.

Штрбац каже да очекује од надлежних институција да хитно реагују.

- Од надлежних кантоналних и Федералних институција очекујем хитну реакцију и истрагу која ће пронаћи починиоце овог недјела и унијети мир међу становнике херојског Грахова - нагласио је Штрбац.