latinica  ћирилица
19/08/2022 |  14:16 ⇒ 14:20 | Аутор: РТС

Петковић: Даноноћно тражимо рjешење, Вучић се обраћа јавности у недјељу у 13.30

Директор Канцеларије за КиМ Петар Пековић рекао је на конференцији за медије да ће се предсједник Србије Александар Вучић обратити јавности у недјељу у 13.30, након састанка са Србима са КиМ.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Вучић не може да се помири с тим да постоје сукоби, да нема компромиса, данононћно се ради на томе да се нађе рјешење, рекао је Петковић.

Петар Петковић је рекао да је Вучић у Бриселу бранио позицију Србије и трагао за компромисним рјешењима, да се сачува мир, али и да је знао да на миран и мудар начин одговори представницима међународне заједнице и Аљбину Куртију.

Истакао је да Вучић од јутрос разговара са својим сарадницима и са српским преговарачким тимом наставља да ради на налажењу компромисних рјешења.

- О јучерашњем дану и свему што се јуче дешавало, Вучић је јутрос извијестио и предсједницу владе као и неколико функционера у Влади Републике Србије. Тиме смо буквално по повратку из Брисела започели наш даноноћни рад на трагању рјешења да сачувамо мир и стабилност. Од данас почиње наша трка с временом, какао да поред свих проблема и тешкоћа, поред готово немогућих услова које ствара Аљбин Курти, како да осигурамо бољи живот и мир за Србе на КиМ, да избјегнемо сукобе и да наставимо са развојем и напретком цијеле наше државе - рекао је Петковић.

Истиче да се разматрају сва могућа рјешења која ће бити у интересу српског народа на КиМ и која неће погазити интересе државе, а ићи ће у правцу компромисног рјешења.

- То је разлог због чега вам се данас обраћам ја, а не Вучић који ће се обратити јавности у недељу у 13.30 из Палате Србија, а разлог је тај што Вучић никада не излази за говорницу, не говори шта је нереално и не обећава предлоге и рјешења која не може да испуни, иако овдје многе ствари не зависе од нас. Потребна је друга страна која мора да се сложи и иде у правцу компромисних рјешења - рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић наводи да је јучерашњи дан је био изузетно тежак и да не може да каже да је био успјешан, али да су дали све од себе да се сачува мир и да се иде даље у разговоре како би се дошло до компромисног решења.

- Наша страна је јуче изашла са два приједлога када је ријеч о слободи кретања. Односно како да пронађемо рјешење пре 1. септембра, јер је за тада Курти "насилним одлукама најавио спровођење реципроцитета" - каже Петковић.