latinica  ћирилица
19/08/2022 |  14:42 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Човић: ХНС ради на рјешењима за територијалну реорганизацију БиХ

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић изјавио је данас да су измјене Изборног закона БиХ кључни услов за све остале политичке процесе у БиХ.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић је поручио да су странке са сједиштем у Сарајеву настојале да одрже статус кво када је ријеч о Изборном закону, те додао да очекује да ОХР наметне измјене овог закона.

- Нисам био поборник да ОХР намеће било каква рјешења по било којем питању. БиХ мора сама да доноси одлуке. Али, ако је посљедња два мјесеца интервенисао, онда очекујем да заврши тај процес - рекао је новинарима Човић, који је и један од замјеника предсједавајућег Дома народа парламента БиХ.

Изразио је увјерење у побједу странака окупљених око Хрватског народног сабора, те указао да ХНС већ ради на рјешењима за територијалну реорганизацију БиХ.

- Ми смо јасно поручили на ванредном Сабору ХНС-а да ако не буде рјешења око уставне равноправности и легитимног представљања, да ћемо јасно одговорити. Предложићемо другачија рјешења система, па и територијалне реорганизације, што су неки различито протумачили. Ми већ на томе радимо с циљем да то буде рационално рјешење. Ако је икада БиХ била подијељена, онда је данас снажно подијељена - констатовао је Човић.

Он сматра да Европска унија неће дати БиХ статус кандида за чланство ако се Изборни закон не измијени, те најавио да ће то бити и услов за формирање власти.

Човић је поновио да су чланови Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ нелегитимни и нелегални и да ЦИК ради под утицајем једне странке, односно једне породице.