latinica  ћирилица
19/08/2022 |  15:56 | Аутор: СРНА

Лучић: Пронаћи и казнити починиоце вандализма у Босанском Грахову

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић најоштрије је осудио инцидент и вандалски чин исцртављања увредљивих графита и усташких симбола на споменику и табли код родне куће Гаврила Принципа у Босанском Грахову и затражио да се починиоци одмах пронађу и казне у складу са законом.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

- Ово је још једна у низу провокација са којима се суочавају српски повратници у Федерацији БиХ. Ове провокације су у посљедње вријеме врло учестале и њима се шаљу застрашујуће поруке повратницима који се због тога осјећају несигурно и веома забринуто за своју будућност у мјестима повратка - рекао је Лучић Срни.

Министар за људска права и избјеглице захтијева од надлежних институција да се починиоци одмах пронађу и казне у складу са законом.

- У овом случају је ријеч о провокацији из које исијава мржња с обзиром да је овај вандализам почињен у непосредној близини родне куће Гаврила Принципа. Сви добро знамо да је Гаврило Принцип за српски народ симбол борца за правду и слободу - рекао је Лучић.

Он је додао да се морају уважавати и поштовати различитости јер без тога БиХ не може напредовати као демократско и просперитетно друштво.

У селу Обљај у Босанском Грахову, у непосредној близини родне куће Гаврила Принципа, на споменику и табли на улазу у село исцртани су усташки симболи.