latinica  ћирилица
19/08/2022 |  19:35 ⇒ 20:28 | Аутор: РТС

Неизвјесна судбина црногорске Владе, Абазовић на потезу

Дио посланика који су чинили скупштинску већину након посљедњих парламентарних избора 30. августа 2020. одржали су састанак током паузе сједнице црногорског парламента на којој се расправља о неповјерењу влади Дритана Абазовића.
Цетиње: Скупштина Црне Горе - Фото: РТРС
Цетиње: Скупштина Црне ГореФото: РТРС

Састанку су присуствовали лидери ДФ, ПзП, Праве Црне Горе, Уједињене Црне Горе, Радничке партије, ДЕМОС, ЦИВИС. На састанку је био присутан и Абазовић, али не и лидер Демократа Алекса Бечић.

Након састанка, један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је новинарима да ће премијер Абазовић и потпредсједник владе Јоковић доставити предлог за реконструкцију .

- У наредених 15 до 20 минута то ће бити достављено побједницима избора 2020. Са потписима УРЕ и СНП-а - рекао је Мандић.

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић најавио је да је та партија спремна да повуче одлуку да ће гласати за смјену Владе ако премијер поднесе детаљан план реконструкције и подрже га лидери који су били на састанку, а потом и Демократе.

Абазовић је у парламенту истакао је и да је прави разлог за изгласавање неповјерења његовој Влади запљена цигарета у Луци Бар.

О наводима Абазовића, огласило се и Специјално државно тужилаштво Црне Горе, које је навело да ће размотрити да у тим предметима саслуша и премијера.

Скупштина Црне Горе расправља о неповјерењу влади Дритана Абазовића, а по иницијативи коју је поднијело 36 посланика Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије и Демократске уније Албанаца.

Да би влада пала неопходан је 41 глас посланика. Разлог за подношење иницијативе о неповјерењу влади странке су поднијеле због потписивања Темељног уговора са СПЦ.

Ако Абазовићева влада преживи данашње гласање, Скупштина ће имати прилику да се о судбини његовог кабинета поново изјашњава 2. септембра, на захтјев Демократског фронта.