latinica  ћирилица
20/08/2022 |  09:03 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Ускоро заказивање суђења за убиства цивила на Петровачкој цести

Пред судом у Београду ускоро би требало да буде заказано суђење четворици хрватских официра оптужених да су у августу 1995. године ракетирали колону српских избјеглица на Петровачкој цести током акције "Олуја", пише "Политика".
Злочин на Петровачкој цести - Фото: РТРС
Злочин на Петровачкој цестиФото: РТРС

Према сазнањима овог листа, Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу којом се Владимир Микац, Зденко Радуља, Жељко Јеленић и Данијел Боровић терете за ратни злочин против цивила у саизвршилаштву.

Одјељење за ратне злочине Апелационог суда је 11. августа одбило као неосноване све жалбе бранилаца против првостепеног рјешења, који је Кривично ванрасправно вијеће Вишег суда у Београду потврдило оптужницу.

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је да је суд закључио да у конретном случају има довољно доказа да се основана сумња да су окривљени починили ратни злочин против цивила подигне на ниво сумње, која је неопходан услов за подизање оптужнице.

Она је навела да докази прикупљени до сада по свом квалитету дају основа за закључак да су окривљени оправдано осумњичени за ово кривично дјело.

Тужилаштво за ратне злочине предложило је суду да се процес против окривљених води у њиховом одсуству, с обзиром на то да постоји довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или БиХ, на чијим територијама се десио овај злочин, покренути кривичне поступке против њих.

Оптужница против хрватских официра подигнута је послије вишегодишњег преткривичног поступка и истраге која је трајала око годину дана, током које су прикупљени многобројни докази.

Коришћена је документација и информације прибављене од Хашког трибунала, МУП-а Републике Српске, фото-документација, искази свједока, те медицинска вјештачења војне струке.

Оптужницом се четири хрватска официра терете да су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне српских избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна у БиХ.

У овим нападима до сада је идентификовано 13 убијених, од којих је шесторо дјеце, као и рањене 24 особе.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је навело да је ово један од најтежих ратних злочина на подручју бивше Југославије, који је остао без правосудног одговора, као и да за тај злочин правосуђа у региону до сада никога нису процесуирали.