latinica  ћирилица
20/08/2022 |  09:52 ⇒ 10:01 | Аутор: СРНА

Глобално отопљење на сцени, стиже топлија јесен, али и зима

Ово љето је једно од најтоплијих у историји, а судећи према дугорочним прогнозама топлије вријеме се очекује на јесен, али и у зимском периоду, изјавио је Срни метеоролог Небојша Куштриновић.
Јесен у Новом Граду (Фото: Ивана Бјељац) -
Јесен у Новом Граду (Фото: Ивана Бјељац)

Куштриновић је рекао да је на сцени глобално отопљење.

Он је истакао да су пожари доказ неуобичајено високе температуре ваздуха, што у биометеоролошком смислу није добро.

- Након јуна, који је био најтоплији по стопи мјерења, и у јулу је забиљежена висока температура ваздуха. Добар дио августа доноси врелине и топлотне ударе, што се, наравно, одразило и на аграр - рекао је Куштриновић.

Викенд и почетак сљедеће седмице доносе, како је рекао, освјежење у виду кише и угодније вријеме са температуром ваздуха испод 30 степени, али већ половином седмице опет стижу љетне вриједности.

- Дугорочна прогноза за септембар каже да се љето наставља. Биће ту повремено кише, али средња минимална температура ваздуха остаје виша за степен, два у односу на вишегодишњи просјек - додао је Куштриновић.

Он је нагласио да ће падавина бити више у односу на претходни период, али ипак мало испод просјека, као и да се, према најавама Европског центра за дугорочне прогнозе, у нижим предјелима очекује од 50 до 70 литара кише, а у планинским предјелима од 70 до 100 литара кише по метру квадратном.

Куштриновић је рекао да се топлије вријеме наставља и у октобру, док сезонске прогнозе времена најављују да и новембар и децембар доносе сунчаније временске прилике од вишегодишњег просјека.