latinica  ћирилица
20/08/2022 |  10:16 | Аутор: СРНА

Гујон: На друштвеним мрежама тренд цензуре истине о Космету и положају Срба

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон оцијенио је да је на друштвеним мрежама присутан тренд цензурисања и ограничавања оних који слободно говоре и истину Косову и Метохији и кршењу основних људских права Срба, те њиховом тешком положају.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

Гујон је рекао да је чињеница да је ситуација на Косову и Метохији изузетно напета, те да му је добро познато како живе Срби у енклавама, јужно од Ибра, који су доживјели паљење цркава, села, који нису добродошли у градове, живе у забаченим селима од пољопривреде и сточарства, знају где смију да се крећу, када да оду на гроб или у цркву.

Он је за "ТВ Прва" навео да на сјеверу Косова, иако има много напетости, Срби ипак живе слободно, могу да говоре српским језиком, да иду у цркву, али, такође, знају да не желе да им се деси исто оно што Србима јужно од Ибра, јер им Приштина исто спрема.

- Знају да то морају спречити по сваку цијену. Србија то и ради и вјерујем да ће успјети у томе. Знам да је 40.000 Срба сјеверно од Ибра ријешено да остане и да живи слободно - истакао је Гујон.

Гујон је рекао да је Србија једини гарант њиховог останка, јер су међународне снаге, које су имале мандат да штите, током мартовског погрома показале да нису успјеле да сачувају српска села, цркве, људе, тако да постоји оправдан страх да се то поново деси.

- Србија је рекла да то неће дозволити, мислим да то може да утиче на неке поступке оних који то спремају са друге стране. КФОР треба да обезбиједи сигурност за све грађане Косова и Метохије, укључујући Србе и манастире. Веома је битно да то раде, поготово јужно од Ибра где је најопасније и има највише безбједносних проблема, пљачке - рекао је Гујон.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић рекао да је Србија спремна да брани српски народ на Косову, што, како сматра Гујон, на неки начин подиже "улог" код Кфора да ће Србија морати у случају насиља над Србима нешто да учини не зато што жели, него што мора.

Говорећи у привременом укидању његовог Твитер налога, Гујон је рекао да не зна зашто је то "Твитер" урадио, али да претпоставља да је то учињено јер је раскринкао контроверзну анкету једне НВО из марта, која сарађује са страним владама, да је половина грађана Србије спремна да призна незвисност самопроглашеног Косова.

- То сам назвао пропагандом, а не вијешћу - рекао је Гујон.

Коментаришући образложење Твитера да је посриједи грешка што му је укинут налог, Гујон је рекао да је занимљиво што се грешке дешавају само онима који се залажу за територијални интегритет Србије, говоре о истину о ситуацији на Косову и Метохији, тешком положају Срба, а не онима који су за независност самопроглашеног Косова.

- Порука је да не смете да говорите оно што њима смета, када говирите истину о ситуацији на Косову и Метохији, о кршењу основних људских права Србима и неалбанцима на Косову и Метохији, када објавите снимак српске дјеце из косовских енклава први пут на мору. Смета им када бранимо интересе Србије - нагласио је Гујон.

Он је оцијенио да је то очигледно цијена коју човјек мора да плати за истину и слободу, те да њему, осим слободе кретања, након забране уласка на Косово и Метохију, сада желе да ускрате и слободу мишљења.

- Сада покушавају да нас и на друштвеним мрежама ограничавају да говоримо слободно и истину Косову и Метохији. То је тренд цензурисања свих који не мисле као они. А, ми не можемо да мислимо као они зато што знамо да Срби нису злочинци, да на Косову Срби нису агресори него жртве - рекао је Гујон, који на свим друштвеним мрежама има више од 330.000 пратилаца.

Што се тиче положаја Срба у региону, Гујон је навео да ова управа већ годину дана интензивно ради на очувању основних имовинских права Срба у ФБиХ гдје постоји могућнсот да изгубе своју имовину, те да се захваљујући тој кампањи за око 5.000 српских породица успјело да се сачува њихова имовина.

"То је начин да покажемо бригу Србије према свим Србима где год да живе", истакао је Гујон