latinica  ћирилица
20/08/2022 |  10:26 ⇒ 10:27 | Аутор: СРНА

Због хемијске реакције у базену, љекарску помоћ затражило 19 особа

Деветнаест људи затражило је љекарску помоћ након што је јако дезинфекционо средство изазвало хемијску реакцију у Термама Тухељ у Хрватској, које су потом евакуисане.
Хитна помоћ - Фото: РТРС
Хитна помоћФото: РТРС

Из Терми Тухељ је саопштено да је натријев хлорид грешком достављача јуче завршио у погрешном спремнику и изазвао хемијску реакцију.

У болницу у Забоку је примљено 15 особа, од којих једна има потешкоће са дисањем, док су двије превезене у болницу у Загреб.

Директор Опште болница Забок Тихомир Ванчина рекао је да је један пацијент смјештен на одјељење интензивне његе, док је међу хоспитализованим и једна малољетна особа /15/ која није респираторно угрожена.

Он је објаснио да један пацијент има већих тешкоћа са дисањем, па је на интензивном одјељењу из мјера предострожности, а од осталих пацијената двоје је на кисеонику.

Већина пацијената су туристи из Словеније, Италије и Холандије, пренијели су хрватски медији.

Особе су се, према ранијим информацијама, већином жалиле на респираторне и кожне сметње, чак и опекотине.

Директор Терми Тухељ Васја Чретник објаснио је да је достављач хемикалија, која се користи за обраду базенске воде грешком улио киселину у погрешан спремник, па је дошло до хемијске реакције у ваздуху, која се почела ширити просторијама према саунама и велнес центру.

Он је истакао да ситуација нема везе са базенском водом и да су одмах поступили у складу с протоколом за несреће и почели с евакуацијом.

"Саосјећамо са насталом ситуацијом. Захваљујући честим вјежбама евакуације и спашавања није дошло до озбиљнијих посљедица по здравље гостију", рекао је Чретник.