latinica  ћирилица
20/08/2022 |  10:31 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Дамјановић: Нова школска година може несметано почети

Републички педагошки завод припремио је све из своје надлежности да нова школска година може несметано почети, изјавио је Срни директор Завода Предраг Дамјановић.
Предраг Дамјановић - Фото: РТРС
Предраг ДамјановићФото: РТРС

Дамјановић је истакао да су стручни тимови предложили новине које ће се примјењивати од школске 2022/23. године, а које се тичу предшколског васпитања и образовања, те наставних планова и програма.

- Остале новине које ће бити на располагању школама се односе на практикум са радионицама о дјечијим правима за наставнике и стручне сараднике, затим дидактичко методичке препоруке за остваривање програма у 5. и 3. разреду основне школе, као и приручник за наставнике за реализацију садржаја наставног програма Дигитални свијет за 3. разред основне школе - навео је Дамјановић.

Он је рекао да ће у календару такмичења ученика за нову школску годину Завод предложити такмичења школских хорова, такмичења у рецитовању, те смотру стваралаштва школских фолклорних секција.

- Наведене активности су осмишљене с циљем подршке ученичког стваралаштва и креативног изражавања, те промоције културног, духовног и националног стваралаштва и насљеђа Републике Српске - поручио је Дамјановић.

Према његовим ријечима, за већину приједлога Педагошког завода, Министарство просвјете и културе Републике Српске је дало сагласност.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, он је рекао да се нада да до погоршања неће доћи, те подсјетио да је Педагошки завод до сада поступао у складу са одлукама Републичког кризног штаба и Института за јавно здравство.

Дамјановић је додао да је стечено довољно искуства из претходних школских година у пандемији и да би се настава у будућности требала организовати на најбољи могући начин.

- Наставници су боље обучени за извођење наставе у условима пандемије, школе су боље опремљене, а то значи да можемо одговорити задатку на брз и ефикасан начин са циљем да ученици имају наставу у складу са датим условима и околностима - закључио је Дамјановић.