latinica  ћирилица
20/08/2022 |  11:28 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Петковић: Приштина и Курти умију само да пријете ратом

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је као апсурдне нападе из Приштине да Београд и Срби на сјеверу Косова и Метохије организују инциденте, истичући да Приштина и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти умију само да пријете силом и ратом.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Поводом изјаве приштинског министра полиције Џељаља Свечле да постоје индиције да би инциденти на сјеверу Косова могли да се понове и да их организују "директно Београд, предсједник Србије Алексаднар Вучић и министар унутрашњих послова Александар Вулин и паралелне српске структуре", Петковић је рекао да је то потврда да Свечља има улогу главног подизвођача Куртијевог плана дестабилизације региона.

- Приштина и Аљбин Курти још једном су показали да умију само да пријете силом и ратом и да њиховим политичким структурама управљају екстремисти који уопште не препознају вриједност дијалога и мирног рјешавања проблема - навео је Петковић у саопштењу.

Петковић напомиње да нису Београд, нити предсједник Србије Александар Вучић слали специјалне приштинске полицијске снаге на сјевер Косова и Метохије да пребијају и пуцају на голоруки народ, нити доносили једностране одлуке и газили споразуме, нити иједног тренутка показали изостанак спремности за разговор и постизање договора.

Он наводи да је Вучић константно и досљедно Србе на Косову и Метохији позивао на уздржаност и мир и да одустану од блокада путева, иако су на њих били приморани ради пуког опстанка, а одговорност за све потенцијалне инциденте биће на ономе ко свакодневно демонстрира силу и њом пријети - а то су Курти и његови помоћници попут Свечље.

- Једина кривица Срба на сјеверу Косова и Метохије је у томе што не желе да буду угашени и поништени, и да буду и политички и физички гажени од стране шовинистичких ратнохушкачких структура у Приштини - навео је Петковић у саопштењу.

Портал "Косово онлајн" је пренио да је министар унутрашњих послова самопроглашеног Косова Џељаљ Свечља рекао је да Приштина неће одустати од спровођења реципроцитета за регистарске таблице и личне карте, али и да постоје индиције да би инциденти на сјеверу Косова могли да се понове и прије 1. септембра.

На питање ко их организује, Свечља је рекао да то чини "директно Београд, Вучић, Вулин и паралелне српске структуре", те додао да "у овим поремећајима које Србија изазива на Косову има елемената Русије".