latinica  ћирилица
20/08/2022 |  11:38 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Ђенић: Уџбеници доступни у књижарама

Уџбеници за основне и средње школе у Републици Српској доступни су у књижарама, а у току је дистрибуција бесплатних уџбеника широм Српске, рекао је Срни директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Бојан Ђенић.
Бојан Ђенић - Фото: СРНА
Бојан ЂенићФото: СРНА

Ђенић је подсјетио да је Влада Републике Српске обезбиједила уџбенике за све ученике првог, другог, трећег и четвртог разреда основне школе, за ученике побједнике републичких такмичења, за треће и свако наредно дијете из вишечланих породица и за одличне ученике из породица "четири плус".

Он је нагласио да је ове године и одређен број локалних заједница обезбиједио уџбенике за ђаке од петог до деветог разреда или одређене категорије ученика у тим заједницама.

Ђенић је навео да су цијене уџбеника за основну школу, у односу на претходну годину, повећане за 20 до 30 одсто.

- Било је неизбјежно да дође до повећања цијена усљед поскупљења репроматеријала и нестабилног тржишта када је ријеч о набавци папира за штампу - рекао је Ђенић.

Он је навео да комплет уџбеника за пети разред кошта 143 КМ, цијене комплета уџбеника од шестог до деветог разреда без другог страног језика и уџбеника који се користе у више разреда за шести разред износе 206 КМ, за седми 189 КМ, осми 219 КМ и девети 204 КМ.

Када је ријеч о уџбеничкој политици, Ђенић је истакао да активности Завода у потпуности прате активности Министарства просвјете и културе Републике Српске и Републичког педагошког завода.

- Ми се читаву годину припремамо и активно радимо на припреми уџбеника. У септембру ћемо имати 15 нових одобрених уџбеника за основну школу и исто толико нових одобрених за средње школе - подсјетио је Ђенић.

Ђенић је навео да су урадили и адаптацију пет уџбеника за основну школу.

Он је напоменуо да су измјене програма довеле и до редукције броја уџбеника, тако да је у трећем, четвртом и петом разреду по један уџбеник мање, док је у другом разреду уведен нови наставни предмет - Дигитални свијет.

Ђенић је истакао да је до сада дигитализован садржај за 19 уџбеника.

- Ријеч је о уџбеницима прве тријаде, историје и географије, а у току је дигитализација садржаја за седам нових уџбеника - рекао је Ђенић.

Он је указао да ће од ове школске године бити 26 уџбеника код којих је извршена дигитализација садржаја.

- Ми смо у протеклом периоду спровели анкету међу наставницима и добили повратну информацију о употреби дигиталних садржаја, а оно што је у наредном периоду неопходно интензивирати је обука и едукација наставника за употребу и кориштење дигиталних садржаја - истакао је Ђенић.

Када је ријеч о средњим школама, Ђенић каже да ће у септембру имати 15 нових уџбеника.

Према његовим ријечима, ријеч је о уџбеницима за први и други разред средњих школа и то три за општеобразовне предмете, а 12 за стручне предмете у различитим струкама.

- Ријеч је о 12 нових уџбеника који се објављују први пут у Републици Српској, односно, први пут имамо своје уџбенике - истакао је Ђенић.

Ђенић је оцијенио да да је примјетно повећање интересовања аутора за писање уџбеника за средње школе, те истиче да су изузетно задовољни постигнутим бројем нових уџбеника.

Када је ријеч о цијенама уџбеника за средњу школу, Ђенић је навео да оне по уџбенику износе од 9,90 КМ до 20 КМ.

Ђенић је истакао да су ове године активан партнер у пројекту "Пријатељи породице" и свим власницима поносних картица у Републици Српској нуде попуст на комплетан асортиман у својим малопродајним објектима.

- На овај начин жељели смо да укажемо на значај овог пројекта и вишечланих породица за заједницу, те да помогнемо у реализације једне сјајне идеје - поручио је Ђенић.