latinica  ћирилица
20/08/2022 |  11:46 ⇒ 21/08/2022 | 07:01 | Аутор: РТРС

У Требињу крајем септембра припремни радови на изградњи нове болнице (ФОТО/ВИДЕО)

У Требињу би крајем септембра требало да почну припремни радови на изградњи нове болнице по највишим европским и свјетским стандардима.
Додик и Вишковић у Требињу - Фото: РТРС
Додик и Вишковић у ТребињуФото: РТРС

Република Српска ће за овај значајан објекат, који је од изузетног значаја за цијелу Херцеговину али и регион издвојити 128 милиона марака.

Ово је потврђено на састанку у Требињу на којем су учествовали српски члан Предсједништва Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, министар Ален Шеранић, академик Предраг Пешко као стручни консултант за здравствена питања нове болнице, те градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Додик је рекао да ће то бити један од најважнијих објеката у здравственом сектору и објекат на понос свих.

Када је ријеч о градњи нове болнице у Требињу, каже Додик, све што је потребно било да се уради је урађено, од обавеза које је имао град, министарство.

Истакао је да је извршено тендерисање тог поступка, да су ријешени имовинско-правни односи, да је земљиште на коме ће се градити болница у власништву Републике Српске и локација ће се припремати за градњу.

- До краја овог мјесеца ће бити завршена парцелација биће извршена пренамјена земљишта из пољопривредног у грађевинско како би се могло приступити издавању грађевинске дозволе и наставити даље с овим поступком - рекао је Додик.

Додао је да је опредјељење да се изграде специјализоване службе или одјељења која ће овдје бити на располагању људима.

Додик је упутио захвалност академику Предрагу Пешку који помаже пројекат као и свима који су укључени у њега.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Када је ријеч о опструкцијама требињске опозиције у вези са изградњом болнице, Додик је рекао да је на грађанима Требиња да пресуде о томе, истакавши да у поступку градње нове болнице нико неће бити оштећен.

Премијер Српске Радован Вишковић поручио је да Влада Српске континуирано улаже у здравствени сектор и да јој је један од приоритета здравствена заштита.

Говорећи о изградњи болнице у Требињу, Вишковић је рекао да Херцеговини и свима у Републици овај капацитет треба.

- Спремни смо да, по скраћеним процедурама, али поштујући законске прописе, овај капацитет градимо што је могуће брже. Закључак данашњег састанка је био за све представнике било које институције да законом предвиђене рокове крате за 50 одсто. Желимо да припремни радови на овој болници почну до краја септембра и тако ће и бити - рекао је Вишковић.

Он се осврнуо на улагања у здравство - од Приједора, преко Бањалуке, Добоја, Бијељине, Зворника, Источног Сарајева, Фоче, напомињући да је сада дошло вријеме да и у Требињу буде саграђен савремени медицински објекат, односно болница која ће пружити адекватне и правовремене услуге за све људе који живе на овим просторима.

Премијер је напоменуо да је Републици Српској, осим рада на обезбјеђењу основних животних предуслова, при врху приоритета здравствена заштита.

Вишковић је истакао да се, да није било тог системског улагања, поставља објективно питање шта би било са грађанима Републике Српске за вријеме ковида 19

Премијер је поносан и што здравствени сектор Републике Српске ниједног момента није био без опреме, да нема респираторе, кревете или да здравствени радници немају довољно опреме и лијекова.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће нова болница у Требињу бити најсавременија у овом дијелу Српске, те да се упоредо са припремама за изградњу објекта и набавком опреме, ради и на кадру, односно потребним специјализацијама.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да, када је ријеч о градњи нове болнице, све тече планираном динамиком, те да се почетак припремних радова очекује до краја септембра.

Академик Предраг Пешко захвалио је руководству Републике Српске која је дала историјску шансу да учествује у припреми и градњи нове болнице, истакавши да је ријеч о историјском тренутку.