latinica  ћирилица
20/08/2022 |  13:04 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

ФНА добила обавјештење од Гаспрома

Њемачка регулаторна агенција за енергетику саопштила је данас да је добила обавјештење о одлуци руског енергетског гиганта Гаспрома да ће на неколико дана обуставити пренос гаса преко Сјеверног тока због радова на одржавању, рекао је директор Агенције Клаус Милер.
Гаспром (фото:EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Гаспром (фото:EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Гаспром је јуче саопштио да ће пренос гаса преко Сјеверног тока бити суспендован три дана од 31. авгуса до 2. септембра због редовних радова на одржавању на компресној станици Портоваја.

"Добили смо обавјештење од Гаспрома о редовном раду на одржавању од 31. августа до 2. септембра. ФНА прати ситуацију у блиској сарадњи са Министарством за економска питања. Тренутно је пренос гаса преко Сјеверног тока један непромијењен и износи око 20 одсто - написао је Милер на Твитеру.

Гасовод Сјеверни ток један који је главна линија снабдјевања гасом ка Европи ради са само 20 одсто капацитета од средине јуна.

Гаспром је објаснио да гасовод ради смањеним капацитетом због проблема са њемачким Сименсом који није доставио компресор за гас након радова на одржавању у Канади.