latinica  ћирилица
20/08/2022 |  14:03 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Лазић: Спријечићемо сваки покушај манипулације пољопривреднциима

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић улази у зону кривичне одговорности ако не прогласи ванредно стање у Семберији због суше која је изазвала огромну штету на усјевима, а СНСД ће одлучно спријечити сваки покушај његове манипулације пољопривредницима, поручено је данас из Градског одбора ове странке.
Владимир Лазић - Фото: СРНА
Владимир ЛазићФото: СРНА

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина Владимир Лазић је рекао да семберским пољопривредницима, осим Петровића, покушавају да манипулишу и политичких кругова који њиме управљају.

- Јасно је да је окосница ментора кампање опозиције у Републици Српској идентификовала Семберију као могуће плодно тло за утицај на јавно мњење бирача управо у сектору пољопривреде - рекао је Лазић на конференцији за новинаре.

Лазић је истакао да СНСД чини све напоре за обезбјеђивање бољих услова за живот и рад на селу, те останак младих у сеоским подручјима.

- Реаговаћемо на сваки покушај да се направи било какав раздор међу пољопривредницима јер ми смо, раме уз раме, за стабилну Семберију и Републику Српску - рекао је Лазић.

Он сматра да је Петровић уцијењен и да није ништа урадио у сегменту развоја Семберије.

- Нити хоће, нити зна, а то му је донијело неславну титулу у народу - најгорег првог човјека града Бијељина - рекао је Лазић.

Директор Аграрног фонда Бијељина и одборник СНСД-а у Скупштини града Златан Лазаревић указао је да Петровић данима обмањује јавност Семберије по овом питању, а једини законски може да прогласи ванредно стање због суше, а самим тим и обезбиједи средства за помоћ пољопривредницима.

- Закон је јасно прописао обавезе локалне заједнице у оваквим ситуацијама. Одлуку о проглашењу ванредне ситуације може донијети Штаб на чијем је челу Петровић - рекао је Лазаревић.

Лазаревић је појаснио да, кад се прогласи ванредно стање на подручју града, дужан је да обезбиједи средства за санирање штете, а онда да упути захтјев Владе Републике Српске за помоћ у санацији.

- Оно што градоначелник задњих дана покушава да другим темама заметне траг Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, да збуни народ Семберије, а истовремено не испуњава своје обавезе. Да би дошао до помоћи Владе за семберске сељаке, мора прво прогласити ванредно стање, а он то избјегава. Његова је кривична одговорност непоштовање Закона јер је он први човјек града - рекао је Лазаревић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске Драган Кнежевић нагласио је да Министарство пољопривреде и Влада Српске значајно улажу у пољопривреду и да у 2022. години укупно за пољопривредну производњу утрошено више од 100 милиона КМ.

- Демантујем тврдње да ресорно министарство не мисли о пољопривредним произвођачима, а посебно пољопривредницима у Семберији - рекао је Кнежевић.

Кнежевић је навео да је у протекле четири године само у пољопривреду у Семберији уложено више од 115 милиона КМ.

- Опредјељење Владе Српске и Министарства пољопривреде је наставак улагања у пољопривреду овог краја, јер је Семберија окосница пољопривредне производње у Српској - напоменуо је Кнежевић.