latinica  ћирилица
20/08/2022 |  15:58 ⇒ 19:30 | Аутор: sputniknews.com

Министарство одбране Русије: Украјина примиjенила хемијски отровне супстанце против руских војника

Министарство одбране Русије саопштило је да је Украјина против руских војника у Запорошкој области примиjенила отровну супстанцу.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Усљед војних пораза у Донбасу и другим регионима режим Зеленског у терористичким нападима на руску војску и цивиле користи хемијски отровне супстанце. Руски војници који су 31. јула били у рејону насеља Васиљевка у Запорошкој области су доведени у војну болницу са знаковима тешког тровања. Као резултат истраживања, у тијелу војника пронађена је отровна супстанца ботулински токсин Б типа - рекли су у Министарству.

Ботулински токсин спада у групу биолошки најјачих отрова јер свој паралитички ефекат остварује брзом блокадом нерава у мишићима.

У Министарству су истакли да су експерти главног научног и истраживачког института за испитивање војне медицине Министарства одбране из Санкт Петербурга извршили додатну анализу која је потврдила присуство отрова вјештачког поријекла – ботулинског токсина типа Б.

Русија припрема документацију са свим анализама које су урађене и докази о хемијском тероризму кијевског режима ће бити званично достављени Свјетској здравственој организацији.

Додатно ће бити истражено и тровање шефа Херсонске области Владимира Салда војним хемијским реагенсима.