latinica  ћирилица
20/08/2022 |  21:06 ⇒ 21/08/2022 | 07:14 | Аутор: РТРС

Прилепин: Западу сада није потребан рат на Балкану

Вашингтон и Брисел сада нису заинтересовани за сљедећу рунду међуетничких и међуконфесионалних сукоба на Балкану. Истовремено, Запад се неће усудити да физички смијени српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, већ ће извршити невиђени притисак на Београд и Бањалуку, присиљавајући српске елите да одустану од стратешке сарадње са Москвом, изјавио је за Руску газету познати писац Захар Прилепин, којег су 2018. године власти БиХ, под апсолутно натегнутим изговором, прогласиле за пријетњу безбједности ове балканске земље.
Захар Прилепин - Фото: Screenshot
Захар ПрилепинФото: Screenshot

- Европу не занима крвави сценарио на Балкану. Мислим да би то био озбиљан изазов и за САД. Вјероватноћа, наравно, јесте, али није тако велика као што се чини на први поглед. Запад ће до посљедњег тренутка користити све облике утицаја на српску националну елиту. Англосаксонци и ЕУ ће покушати да га малтретирају, надмаше, застраше и компромитују. Све што су радили прије. Они ће то наставити да раде. Србија треба да се одлучи и донесе коначну одлуку: или да стоји до посљедњег, или да се преда да је прождере. Не видим велики рат у региону у будућности. Међутим, Запад ће уложити све напоре да се изврне наопачке и унакаже цјелокупна српска елита. Мени је то очигледно - рекао је Прилепин.

Осврћући се на раније информације о покушају атентата на Милорада Додика, Прилепин је изразио сумњу у спремност Запада да организује покушај атентата на Додика уочи општих избора заказаних за 2. октобар у БиХ.

- Покушај атентата је већ превише. БиХ није Либија. Мислим да ће Запад смислити неке друге начине. Западњаци имају довољно ресурса да узнемире човјека, да га учине непоколебљивим међу европским елитама. Истовремено, сумњам да би се одлучили на атентат - нагласио је Прилепин.

У међувремену, Прилепин сматра да Москва треба да ојача свој утицај на постсовјетском простору.

Према његовом мишљењу, то би се могло учинити унапређењем ефикасности и статуса Организације договора о колективној безбједности (ОДКБ) и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ).

- Морамо да створимо суверен систем економске и културне интеракције који је потпуно независан од Европе, тако да у року од једног дана можемо да спустимо гвоздену завјесу и да за то не добијемо ништа. Када Запад заиста схвати да се једним покретом полуге одвајамо од Европе, слободно радећи у оквиру ОДКБ-а и других облика сарадње, то ће их једноставно обесхрабрити. Они још не могу да вјерују да Русија може да се понаша тако, а дужна је да се тако понаша. Послије тога ће почети ресетовање и обнављање нормалних односа са Западом. У међувремену, сигурни су да могу да нас уцјене, онда неће бити нормалних односа. Прво морамо да побиједимо Запад, а затим да градимо односе - поручио је Прилепин.

Извор: osnmedia.ru