latinica  ћирилица
22/08/2022 |  14:54 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Цвијановић: СДА да усмјери енергију на грађење добрих односа, а не на тражење непријатеља (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да би СДА било боље да усмјери енергију у грађење добрих односа у и ван БиХ, а не да стално тражи непријатеље и прави неред узурпирањем од некога нешто што му је дато Уставом.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да СДА нема паметнијег посла него да тражи кривца у некоме другом, а уствари су највећи кочничар правог развоја и изградње добрих односа у БиХ.

- Било би добро да је СДА неко ко промовише заједнички живот на начин у којем се неће узурпирати од некога нешто па говорити о заједничком животу, него да сте неко ко може да се придрижава онога што је рекао Дејтонски споразум - рекла је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Коментаришући оптужбе СДА на рачун СНСД-а и ХДЗ-а, али и Србије и Хрватске, а које су наведене у документу СДА објављеног у појединим медијима, она је нагласила да је ријеч о једном у низу политичких памфлета, али да не треба игнорисати нити умањивати, одређене импликације које могу произвести документи ове странке.

Цвијановићева је подсјетила на ранији план СДА о БиХ без ентитета, а за шта је изостала реакција представника међународне заједнице, док се свака изјава представника Српске сматрала антидејтонском иако је промовисала изворни Дејтонски споразум.

- Боље би било да уложе снагу и енергију у то како градити добре односе са Србима и Хрватима у БиХ умјесто да стално праве неке планове који излазе изван оквира Дејтонског споразума, конститутивности, равноправности и свега онога што треба да омогући нормалан живот - рекла је Цвијановићева новинарима у Рибнику.

Она је поновила да је политика СДА већ препозната по томе да су највећи покретачи одређеног немира и нереда у регији и умјесто да поправе одређене односе са сусједима и праве добру регионалну сарадњу - увијек су усмјерени против тога.

- Бројни су напади на Србију кад жели да инвестира у БиХ, када жели да пружи руку помирења онда добијете каменовање предсједника, да кажем покушај убиства. Након тога имате ситуацију да немате никога да дође и каже ко су починиоци, нити да се бави озбиљном истрагом а поготово да ту истрагу приведе крају и оне који су криви приведе правди - истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су честе критике СДА и према Хрватској и пројектима у вези са том земљом.

- Они, СДА функционишу на начин да морају стално да имају неког непријатеља, али сматрам да у овој регији треба да се смире тензије, да видимо на који начин можемо сарађивати, шта су регионални пројекти који су од значаја свима нама и да на тај начин гледамо како можемо помоћи свему ономе што је општи развој - закључила је Цвијановићева.

У документу СДА, који су објавили поједини медији у ФБиХ, Србија и Хрватска су оптужене да раде супротно Дејтону, те се истиче "потреба подршке САД, Велике Британије и ЕУ да приволе Србију и Хрватску да поштују Дејтон".

СДА наглашава да БиХ "трпи блокаде од СНСД-а и ХДЗ-а", те предлаже симетрична рјешења у овлаштењима предсједника и потпредсједника ентитета, као и у вези с Домом народа ФБиХ и Вијећем народа Републике Српске.