latinica  ћирилица
22/08/2022 |  18:41 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Још један покушај прегласавања у Предсједништву; Додик против Џаферовићевог учешћа на украјинском Самиту о Криму (ВИДЕО)

Поново покушај прегласавања српског члана Предсједништва БиХ. На ванредној сједници Предсједништва БиХ Милорад Додик је гласао против учешћа предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића на сутрашњем онлајн Самиту о међународној кримској платформи који организује Министарство иностраних послова Украјине.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Друга два члана Предсједништва су гласала за.

Уколико Џаферовић буде учествовао на Самиту, Додик најављује кривичну пријаву против њега.

- Moj приједлог је био да се не прихвати учешће јер БиХ нема утврђене ставове о томе и да би то могло да значи још више погоршање не само односа са самом Русијом и неким другим факторима него би поручило да је БиХ пристрасна, да је на једној страни, да није неутрална. С друге стране, то би допринијело значајном обиму додатних унутрашњих неслагања, као што видимо и овај пут - изјавио је Додик за РТРС.

Додик је истакао да "Џаферовић покушава да чињеницу да је на његову адресу дошао тај позив да каже да је то њему упућено".

- Онда он то искористи и лажно говори да говори у име БиХ. Сутра се одржава та конференција на којој ће Џаферовић вјероватно учествовати чиме ће поново прекршити Пословник о раду. Ја сам га упозорио да ћу поднијети кривичну рпијаву против њега имајући у виду да крши Пословник о раду БиХ - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио да предсједавајући Предсједништва БиХ нема ни једну другу улогу осим да технички закаже сједницу.

- Није наишао за сходно да постави на дневни ред сједнице Предсједништва БиХ него сам ја по сазнању тражио да се одржи ванредна сједница и то је сада учињено. Са једном тачком - учествовати или не учествовати - рекао је Додик.

Приватно учешће и приватно изношење ставова је, каже Додик, пракса бошачких политичара чиме руше БиХ.

Додик је нагласио да "ова БиХ са таквом политиком не може успјети и не треба да успије".

- Сви примјећују да је то крај ове земље. Само се чека да се прогласи крај. Да ли ће он бити за двије, пет, десет година, то није важно. Али очигледно је да ова земља не може никако - рекао је Додик.