latinica  ћирилица
24/08/2022 |  11:30 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Додик поднио кривичну пријаву против Џаферовића (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио је данас Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против члана Предсједништва Шефика Џаферовића јер је самоиницијативно, неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ учествовао на Самиту међународне кримске платформе.
Милорад Додик (фото: twitter.com/MiloradDodik) -
Милорад Додик (фото: twitter.com/MiloradDodik)

У пријави је наведено да је Џаферовић злоупотријебио службени положај и овлаштења тако што је поступио противуставно и противно Пословнику о раду ове институције на нивоу БиХ и на тај начин оштетио Републику Српску.

Пријава је поднесена против Џаферовића због постојања основа сумње да је у својству члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ злоупотријебио свој службени положај и овлаштења у намјери теже повреде права другог, тако што је поступио противно одредби Устава БиХ која прописује надлежности Предсједништва БиХ.

Џаферовић се сумњичи да је поступио противно Пословнику о раду Предсједништва БиХ који регулише овлашћења чланова у раду Предсједништва, односно да су "сви чланови Предсједништва БиХ подједнако надлежни за представљање и заједничко, дакле скупно, заступање Предсједништва и његових ставова, и то спрам јавности и других домаћих и иностраних институција".

- Злоупотребом положаја и овлаштења нанесена је и штета другом – у овом случају Републици Српској јер је усљед незаконитог и неовлаштеног дјеловања Џаферовића, Република Српска спријечена да у конкретном случају искаже свој званични став путем српског члана Предсједништва БиХ који се бира са територије Републике Српске о овом важном питању спољне политике - наведено је у кривичној пријави.

Оваквим поступком, додаје се у пријави, теже је повриједио права чланова Предсједништва БиХ, те и право српског члана Предсједништва БиХ да остварује своја права из надлежности како је то прописано чланом В 3 а Устава БиХ, чиме је починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја или овлаштења.