latinica  ћирилица
25/08/2022 |  13:16 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Савез синдиката Републике Српске обиљежио 30 година рада (ФОТО/ВИДЕО)

Савез синдиката Републике Српске обиљежио је 30 година рада.
Академија Савеза синдиката Републике Српске - Фото: РТРС
Академија Савеза синдиката Републике СрпскеФото: РТРС

У организацији дјелује 15 гранских синдиката и има више од 100.000 чланова. Три деценије постојања обиљежене су у Банском двору у Бањалуци.

- Савез синдикат Републике Српске очекује од социјалних партнера да се до краја августа повећа најнижа плата у Српској која сада износи 650 КМ - изјавила је данас предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић.

Она је рекла је да плате радника у Републици Српској иду према горе, али да досадашња повећања, ипак, нису довољна.

- Просјечна плата у Републици Српској тренутно износи 1.160 КМ, а најнижа 650 КМ. Сва повећања плата нису ни близу колико је потребно за пристојан живот радника - рекла је Мишићева на обиљежавању 30 година рада Савеза синдиката Републике Српске.

Мишићева сматра да власт у Републици Српској након избора треба да уреди систем плата на правичан начин и да се вреднује рад.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је Савез синдиката са институцијама Српске рјешавао проблеме радника и да је овај савез за 30 година постојања дијелио судбину Републике Српске.

- Честитам овај велики и значајни јубилеј Савезу синдиката Републике Српске. Захвална сам предсједнику Синдиката Ранки Мишић и свим људима који су давали допринос у остваривању бољег социјалног дијалога са институцијама Републике Српске и социјалним партнерима - рекла је Цвијановић на обиљежавању 30 година Савеза синдиката Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је истакла да је било много изазовних и тешких тренутака, а Савез синдиката је дијелио судбину Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Савез синдиката дао пуни допринос у остваривању права радника.

- Честитам овај значајан јубилеј Савезу синдиката Републике Српске - рекао је Чубриловић на обиљежавању 30 година Савеза синдиката Републике Српске.

Истакао је да је урађено шта се могло у остваривању права радника у Републици Српској и да се нада да ће Синдикат у сарадњи са социјалним партнерима наставити са преданим радом.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да је увијек потребан социјални дијалог између Владе, Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца.

Осим руководства и чланова Савеза синдиката, свечаној академији у Културном центру "Бански двор" присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић и остали званице.