latinica  ћирилица
26/08/2022 |  06:50 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Сјеверна Македонија прогласила енергетску кризу

Влада Сјеверне Македоније донијела је одлуку о постојању кризне ситуације у снабдијевању топлотном енергијом на подручју града Скопља и у снабдијевању електричном енергијом на цијелој територији цијеле земље.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

- Прва одлука је донијета због недостатка топлотне енергије, могућности коришћења алтернативног горива и стања на тржишту топлотне енергије. Док је друга донета због недостатка струје и стања на тржишту електричне енергије - саопштено је из Владе Сјеверне Македоније.

Обе одлуке донијете су на приједлог Управног одбора за координацију и управљање у систему управљања кризама и почеће да се примјењују од 1. септембра 2022. године.

- Постојање кризног стања у снабдијевању електричном и топлотном енергијом трајаће 30 дана од дана почетка примјене ових одлука - истиче се у саопштењу.

Од дана почетка примјене ових одлука, Комисија за праћење стања у снабдијевању електричном енергијом и за праћење стања у снабдијевању топлотном енергијом континуирано прати, анализира и процјењује стање на тржишту електричне и топлотне енергије и предлаже мјере у складу са са уредбама којима се уређују критеријуми и услови за проглашење кризног стања, појашњава се у саопштењу.