latinica  ћирилица
26/08/2022 |  11:53 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Захарова: Неприхватљив приједлог Левитса о "изолацији" Руса

Приједлог предсједника Летоније Егилса Левитса да се изолују етнички Руси који нису "лојални" држави није прихватљив и представља кршење хуманитарних норми, навела је портпарол руског Министаства спољних послова Марија Захарова у саопштењу.
Марија Захарова (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Левитс је раније ове седмице изјавио да би етничке Русе који живе у Летонији требало "изоловати" уколико се оцијени да нису лојални.

- Изјаве ове врсте предсједника државе која је чланица ЕУ и чије власти тврде да поштују демократске вриједности апсолутно су неприхватљиве и крше све општеприхваћене моралне, етичке и хуманитарне норме - поручила је Захарова.

Она је истакла да се Москва нада да ће на изјаву Левитса реаговати међународне организације за људска права.

Захарова је критиковала обрушавање власти у Риги на руски језик, јер је Летонија саопштила да планира да забрани људима да говоре на руском језику на радном мјесту.

Према њеним ријечима, "језички геноцид" и прогон етничких мањина постали су кључни дио политике Владе Летоније, пренио је "Спутњик".

Најмање 11 одсто од око два милиона становника у Летонији имају статус "нерезидента", што носи ограничења код запошљавања и забрану гласања. Велики број њих су Руси који су се преселили у Летонију када је та земља постала дио Совјетског Савеза 1940. године.