latinica  ћирилица
26/08/2022 |  12:52 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Ђурђевић: Скупштина неће дозволити поскупљење комуналних услуга

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић рекао је да скупштинска већина неће дозволити најављено поскупљење комуналних услуга АД "Комуналца" на штету суграђана, иако су одборници усвојили извјештај о раду овог градског предузећа, као и план пословања за ову годину.
Александар Ђурђевић - Фото: РТРС
Александар ЂурђевићФото: РТРС

Он је навео да је су усвајањем извештај о раду овог предузећа и плана пословања показали да нема никаквих опструкција скупштинске већине иако је градоначелник Љубиша Петровић именовао управу овог предузећа.

- Оно што је спорно то је да смо добили информацију из Пореске управе да је "Комуналац" запослио 34 нова радника у овој години. То није приказано у овим јер није ни било предмет извјештаја - навео је Ђурђевић.

Он је објаснио да је директор "Комуналца" на Скупштини најавио да ће ићи у правцу повећања комуналних услуга за грађане, али након избора.

- Поручујем да Скупштина града неће дозволити било какво повећање цијена комуналних услуга. Немојте запошљавати прекомјерно људе, немојте да финансијски терет пријема, који су углавом страначки, прелива на суграђане. Нећемо то дозволити - навео је Ђурђевић на данашњој конференци за новинаре.

Он је навео да су на сједници градског парламента у сриједу, 24. августа, разматрали низ извештаја о раду градских предузећа, те додао да је усвојен извештај о раду и пословању "Градске Топлане", као и план рада за ову годину.

- Из "Топпалне" су доставили и план рестуркурирања предузећа, који је и подржан. Стање у "Топлани" се мора промијенити. Ове године смо имали више од 600.000 КМ дотација за ово предузеће. Инистираћемо да се оно постави на "здраве ноге" - навео је он.

Он је подсјетио да извјештај ро пословању за 2021. годину Водовода и канализације није усвојен због негативног пословања од 1,6 милиона КМ.

- Дата им је гаранција за кредит од 3,8 милиона КМ који они у два наврата нису успјели да реализиују. Имате гаранцију града која је 100 одсто наплатива и нисте у могућности да испреговорате са банкама да се јаве на тендер - навео је Ђурђевић.

Ђуређевић је истакао да је усвојен и приједлог одлуке о додјели признања поводом Дана града Бијељина - 24. септембра, када ће бити одржана и свечана сједница и уручене нагарде и признања за 20 награђених.

Ђурђевић је истакао да је Повеља града Бијељина припала Његовом преосвештенству епископу тузланом-зворничком Фотију за немјерљив допринос у развоју и очувању српске културе и духовности, који је својим добротвоним, књижевним и друштвено-корисним радом утицати на свеукупни друштвени живот града.

Он је навео да се нацрт ребаланса буџета није нашао на сједници, иако има допис да је добијена сагласност за овај нацрт, додавши да је нејасно зашто он није достављен у скупштинску процедуру,

- Видјећемо да ли ће због тог пропуста испаштати неко од буџетских корисника. Скупштина ће, ако буде било потребе, одржати сједницу само о тој теми, аико је то проспут неког другог - навео је Ђурђевић, те позвао све да раде свој посао, у оквиру својих надлежности.

Он је подсјетио да је усвојен и низ одлука имовинско-правног карактера, као што је одлука којом је реализована одлука Владе Српске којом је пут Љељенча-Чађевица проглашена за магистрални пут и сада његово одржавање прелази на "Путеве Републике Српске".

Ђурђевић је рекао и да је усвојен приједлог одлуке који се односи на јавну продају непокретности у мјесној заједници Амајлије, према којој би требало да сва средства добијена од продаје непокретносити у овом мјесту ту и улажу, у договору са Савјетом мјесне заједнице.

- Савјетима мјесних заједница морамо вратити дигнитет, то мјесто мора бити мјесто одлучивања - навео је Ђурђевић.

Одборник у Скупштини града Бијељина Залатан Лазаревић рекао је да је поднио одборничку иницијативу да се 276 хектара земље која је по закону о задржним савезима припала граду Бијељина да се пренесе на Републику Српску.

Он је објаснио да по овом закону Градска управа ову земљу може да додјељује само правним лицима, а према овом иницијативи Влада их може давати у закуп физичким лицима.

Лазаревић је навео да је градоначелник Петровић тек у августу, са више од мјесец дана кашњења, заказао састанак о проблему суше на овом подручју, и да је тада тек сазнао да, према закону, локална заједница не може да тражи од Владе Републике Српске да прогласи ванредну ситуацију.

Он је навео да је градоначелник дужан да када дође до сазнања да има елемената суше формира комисију која ће утврдити стање и на бази тог извјештаја да донесе одлуку да ли има елемената елементарне непогоде и да на Скупштину града изнесе приједлог за проглашење ванредне ситуације.

- То повлачи да је санација штете иде из локалног буџета, али има и право да се обрати Влади Републике Српске за помоћ за санацију - рекао је Лазаревић, те додао да Петровић завлачи пољопривреднике мјесец и више дана.

Лазеревић је објаснио да су два службеника из Аграрног фонда јуче била на првој сједници те комисије.

Он је објаснио да су три милиона КМ која су Аграрном фону уплаћена из Комепензационог фонда Српске намијењена за рурални развој, побољшање услова на селу, као покушај да млади остану на селу.

- Средства су намјенска, захтјев Аграрног фонда је био јасан - ствање услова за останак младих на селу - објаснио је Лазаревић и навео да се овим настоји показати да "Колиција договор за Бијељину" не кочи развој града, како то наводи Петровић.

Он је рекао да ће савјет мјесних заједница одлучити за шта ће новац бити употребљен, а да се он дијели на 47 сеоских заједница, а овим није предвеђена обавеза да становници морају да учествују у изградњи инфраструктуре.