latinica  ћирилица
26/08/2022 |  15:52 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Гујон: За српска повратничка домаћинста у Босанском Петровцу још 30 сточних грла

Пројекат економског оснаживања српских повратничких домаћинстава у Федерацији БиХ, који је прошле године покренула Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, у наредном периоду добиће наставак.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

Прошле године је Управа заједно са Центром за подршку повратницима у Унско-санском кантону подијелила 35 стеоних јуница породицама које се баве сточарством у Босанском Петровцу. Након што су се јунице отелиле, 30 нових породица из ове западнокрајишке општине добиће у наредном периоду по теле, саопштено је из ове управе.

- Подјела сточних грла добијених од стеоних јуница представља другу фазу самоодрживог пројекта за који смо прошле године издвојили више од 6.000.000 динара. У двије фазе, помогли смо укупно 65 породица српских повратника у Крајину. Посебно ме радује то што је концепт самоодрживости, који дужи низ година примјењујем у свом хуманитарном раду на Косову и Метохији, заживио и у повратничким среднима у Федерацији - истиче директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је током прошле године у Федерацији БиХ финансирала још два пројекта економског оснаживања српске заједнице у Босанском Грахову и Посавини.

За потребе куповине пчеларске опреме и ситне пољопривредне механизације издвојено је додатних 3.000.000 динара чиме је помогнуто око 100 породичних газдинстава.