latinica  ћирилица
26/08/2022 |  18:19 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Додик: Њемачка нема право да се мијеша у унутрашње уређење БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Њемачка нема право да се мијеша у унутрашње уређење БиХ и истакао да Њемачка заговара да БиХ буде организована као грађанска земља, што је антиуставно и значило би да нема ни енитета, ни конститутивних народа.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- То је антиуставно и нико од тих великих демократа и заговорника правне државе није рекао да се Њемачка мијеша у унутрашње уређење БиХ. Има уставна процедура како то треба да буде, а Њемачка каже да то треба да се уреди на потпуно други начин - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву и додао да у том случају БиХ неће ни бити.

Он је навео да новом њемачком амбасадору није дао сагласност јер сматра да долази са злим намјерама и да реализује ригидну њемачку политику, што је неприхватљиво.

- Нисам глуп да не разумијем да нови амбасадор долази да реализује њихове политике, а њихова политика је резолуција Бундестага. Па зато су послали Кристијана Шмита да то коригује и два члана Уставног суда БиХ, који ради на томе да загорча живот Републици Српској. Послали су и војнике - рекао је Додик.

Он је подсјетио и на депозит БиХ који се налази у њемачкој Дојче банци.

- Њемачка у Дојче банци користи наше депозите. Држе нам паре, говоре нам како треба да користимо наше паре. Шаљу нам типа који бјесни. Показује нам какви су Нијемци када су бијесни - рекао је Додик.

Он је оцијенио да Њемачка води политику сатанизације Срба.

- Да ли ми сада славодобитно, као муслимани, треба да сачекамо новог амбасадора? Ми нисмо то - поручио је Додик и констатовао да стање окупације није добро.

Он је истакао да нема намјеру да се бави питањима Њемачке.

- Нисам ја отишао да водим политичке ратове по Њемачкој, него они долазе овдје - каже Додик.

Он је навео и да је видљива аспирација актуелне власти у Њемачкој за доминацијом.

- Док је била Ангела Меркел то је било коректно. Ми не желимо да будемо поробљени. Они су нас побили у прошлом вијеку. Е, нећете нас сада на овај начин побити - рекао је Додик.