latinica  ћирилица
27/08/2022 |  08:39 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Петровић: Зима без ризичних ситуација и поскупљења струје (ВИДЕО)

Ове зиме неће доћи до ризичних ситуација као на примјер у Сјеверној Македонији јер ова земља купује струју на тржишту десет пута скупљу него што је у Српској, истакао је за РТРС директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић вјерује да ћемо издржати ову тешку зиму јер преко Српске иду сви канали набавке горива и гаса.

- Сви се чуде зашто Електропривреда Српске не повећава цијену струје. Од овећања струје домаћинствима ми имамо мали или скоро никакав приход. Да би имали веће приходе морали би поскупити струју двоструко, а то за собом повлачи и поскупљења у ланцу услуга у привреди - рекао је Петровић и због такве ситуације најавио да ће ово јавно предузеће ускоро становништву Републике Српске представити програм штедње електричне енергије.

- Тај вишак струје коју домаћинства уштеде продаћемо на тржишту. На тај начин нећемо укинути рачуне за струју, али ћемо их смањити за 50 одсто. Овом уштедом ће Електопривреда више зарадити него повећањем цијене струје - истиче Петровић.

Он је истакао да ће овај програм штедње бити представљен у наредне три седмице и трајаће шест мјесеци, што значи да ће зимска скупа струја од октобра до марта бити обрачунавана по посебном програму.

- Онај ко буде штедио имаће и до 50 одсто мање рачуне за струју него прошле године - истиче Петровић

Он додаје да је у домаћинствима Српске струја најнижи трошак од комуналних накнада.