latinica  ћирилица
27/08/2022 |  17:47 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Комеморација српским цивилима убијеним у Гошићу

Чланови Вијећа српске националне мањине Шибенско-книнске жупаније и општине Кистање организовали су данас комеморацију српским цивилима убијеним у селу Гошић након злочиначке акције хрватских снага "Олуја" 1995. године и позвали на утврђивање истине као пута суживота и помирења.
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја" - Фото: РТРС
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја"Фото: РТРС

Посланик СДСС-а у парламенту Хрватске Борис Милошевић рекао је да је на данашњи дан прије 27 година у село Гошић "ушао бијели ауто и угасио животе Ивке, Гроздане, Косовке, Марије, Васиља, Душана и Саве, који су остали након `Олује` у својим кућама".

- Овдје убијени, пред својим кућама, никоме нису били пријетња, нису имали оружје, нису пружали отпор - рекао је Милошевић.

Он је додао да, иако је вођена истрага те је подигнута оптужница, до данас нема осумњичених ни оптужених.

- Веома много људи зна што се овдје догодило, јако пуно њих зна ко је одговоран за злочин, али сви они су одабрали ћутање и зато данас не знамо починиоце злочина, ко је био у бијелом ауту - нагласио је Милошевић.

Он је додао да сви окупљени осуђују и згражавају се над злочинима почињеним 1991. над хрватским народом, али да нема оправдања за убијање старих и немоћних након "Олује".

- Злочин је злочин, без обзира на националност жртве и починиоца, то је оно што заступамо и чиме се водимо - рекао је Милошевић.

Он је истакао да "правда није досегнута" и позвао на достојанствено одавање почасти убијенима.

- Позивам и на бољи друштвени и социјални третман преживјелих да не тражимо освету, да не гајимо мржњу, да се потрудимо да жртве добију спомен и поштовање какво заслужују, да друштво, јавност, држава призна и достојно обиљежи њихово страдање, да преживјелима омогућимо равноправност и једнакост, да могу живјети овдје у свом завичају, а потомци преживјелих који се одлуче на повратак да се врате за стално - поручио је Милошевић.

Замјеник жупана шибенско-кнински Огњен Вукмировић захвалио је свима који сваке године долазе на скуп сјећања убијенима.

- Ми се само можемо сјећати, никако заборавити, и надати се искрено да ће правда стићи, она истинска и права, и не само за Гошић, већ и за сва остала мјеста страдања и за све оне који су починили злочин, без обзира ко је и с које стране то направио - навео је Вукмировић.

Он је посебно захвалио на снази и вољи свима онима који су се вратили својој кући.

- Они показују да нас као народа још има и да постојимо - додао је Вукмировић.

Он је рекао да се пут помирења и суживота темељи на истини и да искрено вјерује да ће "та истина бити јавна".

Комеморацији испред споменика убијеним српским цивилима у центру Гошића присуствовала је и потпредсједница Владе Хрватске Ања Шимпрага /СДСС/, преносе хрватски медији.