latinica  ћирилица
01/09/2022 |  08:39 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

У септембру исплата 750 КМ породицама са четворо и више дјеце (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да ће у септембру бити исплаћена мјесечна помоћ од 750 КМ за породице са четворо и више дјеце у којима је један од родитеља незапослен.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Вишковић је навео да ће исплата почети чим се прикупе подаци посредством удружења која окупљају породице са четворо и више дјеце.

Он је појаснио да ће до краја године ова средства бити исплаћивана као једнократна помоћ, јер је потребно извршити измјене закона што ће се, како је рекао, десити наредних мјесеци, након конституисања новог сазива Народне скупштине.

Премијер је појаснио да је одлука о исплати мјесечне помоћи породицама са четворо и више дјеце, којих има око 1.300, донесена као једна од мјера пронаталитетне политике у Републици Српској.

Вишковић је рекао да није искључена могућност да новчана помоћ буде уведена и за породице са троје дјеце у којима је један од родитеља незапослен.

Говорећи о инфлацији, Вишковић је рекао да је Влада Српске код креирања буџета предвидјела инфлаторна кретања у 2022. години, да је адекватно реаговала, између осталог, и повећањем плата и пензија.

Подсјетио је да је Влада издвојила средства и за исплату помоћи младима, пензионерима и борачким категоријама.

Премијер је истакао да Српска биљежи раст прихода од пореза.

- Та средства од раста прихода вратили смо нашим грађанима - рекао је Вишковић у Јутарњем програму РТРС-а.

Додао је да Република Српска биљежи рекордан број запослених и већу просјечну плату у односу на ФБиХ.