latinica  ћирилица
01/09/2022 |  18:56 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Ковачевић за РТРС: Милорад Додик ради искључиво у интересу српског народа и грађана Српске (АУДИО)

За разлику од Јелене Тривић која је агент и пуки извршилац страних и спољних интереса у Републици Српској, Милорад Додик је неко ко увијек и само искључиво ради у интересу српског народа и грађана Српске, изјавио је за РТРС савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.


Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Реагујући на изјаву Јелене Тривић која је рекла да је "Додик агент хрватских интереса и служби", Ковачевић пита да ли јој је можда рекао и предложио да овакво нешто изјави њен кључни политичким ментор Кристијан Шмит.

Ковачевић је нагласио да је Шмит "један неизабрани странац, који без икаквог легитимета борави у БиХ, који отворено говори да је његов циљ нестанак Српске, нестанак свих права за Србе, a којег у Српској таквог угошћава и прима искључиво Јелена Тривић и њен страначки колега Драшко Станивуковић.

- Када смо већ код тог односа Милорада Додика и СНСД-а према хрватском народу у БиХ, онда морамо да подсјетимо да је наш став принципијелан, да је он заснован на Дејтонском споразуму и да је суштина тог става та да подржавамо равноправност три конститутивна народа и да сматрамо да оног тренутка када један народ остане без својих конститутивних права у БиХ, да је питање дана када ће и Срби остати без тих права. To је нешто што не желимо да допустимо - поручио је Ковачевић.

Говорећи о утицају Милорада Додика, Ковачевић је подсјетио да је "лидер хрватског народа у БиХ, Драган Човић, усред Народне скупштине Републике Српске, без обзира на хајку из Сарајева и њихових пријатеља из опозиције из Српске, јасно у рекао: "Чувајте Републику Српску".

- Исто тако, да смо дошли до тога да један предсједник Хрватске данас каже да је Република Српска неупитна категорија и чињеница коју сви морају да прихвате и поштују. Не знам да ли такве резултате има Јелена Тривић, с обзиром да нам је познато да је њен једини резултат тај да је, кад год се одлучивало о битним питањима у НСРС, она из Народне скупштине побјегла, а да је њен једини утицај тај да је примила Кристијана Шмита - напоменуо је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је "дан послије тога Шмит рекао да се залаже за нестанак дејтонских принципа, што значи нестанак Републике Српске и губитак права за српски народ".