latinica  ћирилица
02/09/2022 |  08:31 ⇒ 08:32 | Аутор: СРНА

Мастиловић: Циљ филма "Сарајево сафари" - замагљивање слике о страдању Срба

Циљ документарног филма словеначког режисера Мирана Зупанича "Сарајево сафари", према опису доступном у медијима, јесте да се опет скрене пажња на Сарајево, изнова учврсте лажи о сарајевском ратишту и замагли слика о страдању српских цивила у том граду од 1992. до 1995. године, сматра, сматра декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.
Драга Мастиловић - Фото: СРНА
Драга МастиловићФото: СРНА

- Да није тако, аутор би се потрудио да кроз бројну документарну грађу сазна колико је српских цивила убијено дејствовањем муслиманских снајпериста у и око Сарајева, потрудио би се да сазна шта су значиле шифре, попут оне "плава кошуља", "бијела кошуља" и слично којом су муслимански војници моторолом јављали својим снајперистима ко је од легитимисаних цивила у Сарајеву Србин, то јест кога треба да убију и, наравно, да то представе као дејства српских снајпериста - рекао је Мастиловић за Глас Српске.

Он наглашава да га не би чудило и да неко након гледања тог филма закључи да су, на примјер, дјевојчице Милицу Лаловић и Наташу Учур убили ти "снајпер туристи", а не муслимански снајпериста из Сарајева.

- Свакако не треба изгубити из вида ни политички тренутак у којем се тај пропагандни памфлет појављује у јавности. Ипак, реакција надлежних органа у овом случају не би смјела изостати па самим тим и правно санкционисање оваквих појава - истакао је Мастиловић.

У документарном филму "Сарајево сафари" словеначки режисер и сценарста Миран Зупанич тврди да су богати странци плаћали могућност да са положаја Војске Републике Српске пуцају по цивилма у ратном Сарајеву, а да су стизали из Београда хеликоптером Војске Југославије.